KANSALLISPUKU

Huittinen sai virallisesti oman kansallispuvun 1981

Ajatus puvusta kuitenkin paljon vanhempi: Tyyni Vahter kokosi puvun alunperin jo vuonna 1937. Virallisen puvun saaminen kuitenkin viivästyi niin vääräksi kudotun kankaan, sodan kuin myös yleisen mielenkiinnon puutteen johdosta. Kuitenkin 1970-luvulla pukuasia sai uutta intoa ja lopulta Huittinen sai oman virallisen kansallispuvun.

Virallinen Huittisten kansallispuku

Virallisen ohjeen mukaan puvun hame on pomsia, joka kudotaan punaiseen villaloimeen. Kankaan pohjaväri on punainen ja raidoituksessa käytetään sinistä, vihreää ja vaaleanpunaista sekä flammuraitaa. Hame poimutetaan vyötäröltä, mutta laskoksia ei prässätä.

Virallistetun puvun liivi on kokonaan vuoritettu ilman muotolaskoksia. Liivin ohjeistettiin olevan niukka ja siro ja sen takakappaleen körttien tulee olla lennokkaasti pystyssä. Liivin napit poistettiin ja tilalle laitettiin hakaset ja lehtiäiset.

Paidan kankaaksi parhaiten soveltuu puuvilla-, pellava-, tai puolipellavapalttina. Kaulus on hapsureunainen ja siihen on tehty punaisella langalla, kuten hihan suihinkin, "harakan hyppyjä".

Pukua voi käyttää ilman esiliinaa, mutta jos puvussa on esiliina, tulee sen olla samaa kangasta kuin paidan ja siihenkin on tehty punaisella langalla "harakan hyppyjä".

Päähineenä kansallispuvun kanssa on tykkimyssy, joka on päällystetty ketjupiston kirjaillulla silkkikankaalla. Tykki on raumanpitsiä.

Tarkastuksen yhteydessä pronssinen Leijonansolki vaihdettiin pieneen hopeiseen paljesolkeen ja taskun koko sekä muoto palautettiin enemmän alkuperäisen piirroksen kaltaiseksi. Taskun tulee olla mustaa verkaa ja se on reunustettu vihreällä villakankaalla. Tasku kirjotaan ketjupistoilla ja harvalla täyteompelulla villalankoja käyttäen. Vyötärölle se sidotaan kuviollisella pirtanauhalla. Sukat ja kengät puetaan yleisohjeen mukaan.

Elina Lindin kirjoittama artikkeli Huittisten Joulu-lehdessä vuodelta 1981: Huittisten kansallispuku


kuvat suurenevat klikkaamalla

kansallispuku
Kuvissa Kaisa Heikkilä ja Eeva-Maija Ryti

kansallispuku

kansallispuku