In English | På svenska |

Tietoa varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista 


Varhaiskasvatuksen asiakasmaksulaissa (1503/2016) säädetään kunnan järjestämässä päiväkoti- ja perhepäivähoidossa perittävistä maksuista. Varhaiskasvatuksen asiakasmaksulaki ei koske yksityisesti järjestettävää varhaiskasvatusta.

Varhaiskasvatuksesta perittävä asiakasmaksu määräytyy perheen koon, tulojen sekä varatun hoitoajan perusteella. Perheellä tarkoitetaan yhteistaloudessa avioliitossa tai avioliitonomaisissa olosuhteissa eläviä henkilöitä sekä molempien samassa taloudessa eläviä alaikäisiä lapsia. Tuloina otetaan huomioon lapsen, hänen vanhenpansa tai muun huoltajansa sekä heidän kanssaan yhteistaloudessa avioliitossa tai avioliiton omaisissa olosuhteissa elävän henkilön veronalaiset ansio- ja pääomatulot sekä veroista vapaat tulot. 

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksulaki

 


Varhaiskasvatuksesta perittävä enimmäismaksu on ensimmäisen lapsen osalta 295 euroa kuukaudessa ja alin perittävä maksu on 28 euroa. Toisesta lapsesta perittävä maksu on enintään 40 prosenttia nuorimman lapsen maksusta eli enintään 118 euroa kuukaudessa. Seuraavien lasten maksu on 20 prosenttia nuorimman lapsen maksusta.




*******************************************************************************************



Varhaiskasvatuksen asiakasmaksun tuntirajat 1.8.2023 alkaen:


 Hoitoaika Maksuprosentti
 enintään 92 h/kk 60 %
 93 - 120 h/kk 70 %
 121 - 147 h/kk  80 %
 yli 147 h/kk 100 %

Mikäli hoidon tarve on vähintään 4 kk osa-aikaista (enintään 147 tuntia kuukaudessa), palveluntarve määritellään edellä esitettyjen maksuluokkien mukaisesti. Hoitoaikaa voidaan muuttaa huoltajan työstä tai opiskelusta johtuvasta syystä myös aiemmin. Muutos tulee voimaan seuraavan kuukauden alusta.

 

Hoitopäivän pituus voi olla maksimissaan 10 tuntia päivässä (pois lukien vuorohoito). Esiopetuksessa: 4 tuntia esiopetusta, jonka lisäksi enintään 6 tuntia päivässä täydentävää varhaiskasvatusta (pois lukien vuorohoito).

 

Loma-ajat ja lapsen satunnaiset poissaolot lasketaan hoitoajaksi samassa suhteessa kuin muinakin lapsen läsnäoloviikkoina eli tunteja ei voi siirtää toiseen ajankohtaan. Lapsen loma-ajaksi maksua ei muuteta.

 

Mikäli varatut tunnit ylittyvät, tarkistetaan maksu oikeaan maksuluokkaan. Jos tunteja varataan tai käytetään sovittua enemmän, peritään korkeampi maksu. Jos ylitys tapahtuu kahtena peräkkäisenä kuukautena, kuukausittainen palveluntarve muutetaan kaupungin toimesta tuntien käyttöä vastaavaan maksuluokkaan.

 

Esiopetusta täydentävän varhaiskasvatuksen tuntirajat 1.8.2023 alkaen:

   
 Hoitoaika Maksuprosentti
 enint. 92 h/kk 60 %
 93 - 120 h/kk 70 %
 121 tai yli h/kk 80 %
          

Esiopetusta täydentävällä varhaiskasvatuksella tarkoitetaan sitä aikaa, jonka lapsi on hoidossa esiopetusajan (4 tuntia) ulkopuolella. Mikäli hoidon tarve on vähintään 4 kk alle 121 tuntia kuukaudessa, palveluntarve määritellään edellä esitettyjen maksuluokkien mukaisesti. Hoitoaikaa voidaan muuttaa huoltajan työstä tai opiskelusta johtuvasta syystä myös aiemmin. Muutos tulee voimaan seuraavan kuukauden alusta.

 

Esiopetusta täydentävän varhaiskasvatuksen maksu on voimassa koko lukuvuoden, myös syys-, joulu- ja talviloma-ajan, mikäli palveluntarve muuten pysyy samana. Eli vaikka esimerkiksi syyslomalla lapsi olisi hoidossa koko päivän tuntien ylitys ei vaikuta kuukausimaksuun ja lapsesi voi olla tavanomaisen pituisen päivän hoidossa asiakasmaksuluokan siitä muuttumatta. Kesäaikana esikoulun päättymisen jälkeen ovat voimassa normaalit varhaiskasvatusmaksuperusteet.


*******************************************************************************************




Varhaiskasvatuksen asiakasmaksujen tulorajat


 

Maksuprosentit ja tulorajat ovat:

Perheen koko, henkilöä

Tuloraja, euroa/kuukausi

Korkein maksuprosentti

2

3 874

10,70

3

4 998

10,70

4

5 675

10,70

5

6 353

10,70

6

7 028

10,70

 

Jos perheen koko on suurempi kuin kuusi henkilöä, korotetaan maksun määräämisen perusteena olevaa tulorajaa 262 eurolla kustakin seuraavasta perheen alaikäisestä lapsesta.

*******************************************************************************************


Tulotietojen selvittäminen 

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksun määräämisen perusteena olevat talouden tulotiedot tulee toimittaa varhaiskasvatustoimistoon hoidon aloittamiskuukauden loppuun mennessä. 
 
Mikäli tuloselvitystä ei tehdä ajoissa, varhaiskasvatuksen asiakasmaksu määräytyy korkeimman maksuluokan mukaisesti. Maksuja ei hyvitetä takautuvasti.
 
Lomake tuloselvityksen tekemiseen löytyy kaupungin varhaiskasvatuksen nettisivuilta.


Tuloselvityslomake


Tuloselvityksen voi jättää suljetussa kirjekuoressa kaupungintalon F-oven viereiseen postiluukkuun ”varhaiskasvatus/tuloselvitys”.
 
Huittisten kaupunki voi hakea huoltajan suostumuksella myös tulorekisteristä  palkkatietoja asiakasmaksun määrittämistä varten.

 
Muutoksista tulee toimittaa uusi tuloselvitys.


Huvikummun asiakasmaksuihin liittyvissä kysymyksissä voit ottaa yhteyttä Sanna Veijalaiseen, p. 044-560 4273 tai sanna.veijalainen@huittinen.fi


Muiden yksiköiden asiakasmaksuihin liittyvissä kysymyksissä voit ottaa yhteyttä palvelusihteeriin 044-560 4252 tai paula.korpela@huittinen.fi



*******************************************************************************************


Poissaolot ja maksujen periminen poissaolon ajalta

  • Ennalta ilmoitetut vapaapäivät eivät pääsääntöisesti vaikuta kuukaudelta perittävän varhaiskasvatusmaksun määrään. 
  • Hoitopäivä lasketaan käytetyksi, vaikka sitä ei käytettäisikään kokonaan, esimerkiksi lapsen sairastuessa kesken päivän. Siitä eteenpäin tulevat sairauspäivät jäävät perheelle käytettäviksi hoitopäiviksi varaamansa hoitomaksuluokan mukaisesti ja niiden käyttämisen ajankohdasta sen kuun aikana sovitaan hoitopaikan kanssa.
  • Käyttämättä jätettyjä hoitopäiviä ei voi siirtää seuraavalla kuukaudelle. 
  • Jos lapsi on sairautensa vuoksi poissa varhaiskasvatuksesta 11 päivää tai enemmän kalenterikuukauden aikana, kyseiseltä kuukaudelta peritään puolet kuukausimaksusta.
  • Jos lapsi on sairautensa vuoksi pois varhaiskasvatuksesta koko kalenterikuukauden, maksua ei peritä lainkaan.
  • Jos lapsi on muusta syystä poissa varhaiskasvatuksesta koko kalenterikuukauden, maksuna peritään puolet kuukausimaksusta.
  • Lapsen ollessa pois varhaiskasvatuksesta isyysrahajakson aikana, maksua ei peritä. Edellytys maksuttomuudelle on, että poissaoloajasta ilmoitetaan etukäteen varhaiskasvatustoimistoon vähintään 14 vuorokautta aikaisemmin.
  • Mikäli lapsen sijoitus varhaiskasvatuksessa alkaa tai loppuu kesken kalenterikuukauden, maksu määrätään toteutuneen varhaiskasvatusajan mukaan kuukausimaksua pienempänä.
  • Jos lapsen vanhemmat tai muut huoltajat eivät ota vastaan lapselle haettua ja myönnettyä paikkaa varhaiskasvatuksessa eikä paikkaa ole peruutettu ennen haettua aloitusajankohtaa, lapsen huoltajilta voidaan periä puolet kuukausimaksusta.
  • Varhaiskasvatuksessa on kesäajalta (kesä – elokuu) mahdollisuus saada maksuhyvitystä. Huoltajat voivat valita maksuttomiksi joko kaikki kolme tai kaksi perättäistä kuukautta. Maksuttomuuden edellytyksenä on, että poissaolosta on ilmoitettu 30.4. mennessä. Poissaolon tulee olla kuun alusta kuun loppuun (esim.1.6. – 31.7.).
  • Mikäli lapselle varataan kesäaikana 1.6. - 31.8  varhaiskasvatuspaikka ja varaus jätetään käyttämättä ilman peruutusta, kyseiseltä ajalta peritään puolen kuun maksu. Perheelle, jolle ei ole määritelty maksua, perittävä maksu on 14 €.
  • Kun hoito on alkanut elokuussa jatkuen yhtäjaksoisesti toimintakauden loppuun, heinäkuulta ei peritä maksua.
  • Perhepäivähoidossa olevan lapsen huoltajien sitoutuessa järjestämään itse varahoito perhepäivähoitajan vuosiloman, sairausloman, tasoitusvapaan tai koulutuspäivän aikana, saa perhe vähennystä varhaiskasvatusmaksuunsa ko. päivistä päiväkohtaisena hyvityksenä. Oikeutta hyvitykseen ei kuitenkaan synny perheestä tai lapsesta johtuvista poissaolosyistä, mikäli ne ajoittuvat samanaikaisesti hoitajan poissaolon kanssa. Hoitajan poissaolon vuoksi varattu varahoitopaikka on peruutettava viimeistään viikkoa ennen varauksen alkua jotta asiakkaalla on oikeus maksuhyvitykseen.

*******************************************************************************************