In English | På svenska |

Varhaiskasvatuspaikkaan tutustuminen

Huoltajat ottavat itse yhteyttä lapsen tulevaan varhaiskasvatusyksikköön ja sopivat tutustumiskäynnistä ennen hoidon aloitusta. Tutustuminen tapahtuu yhdessä huoltajan kanssa. Huoltaja on vastuussa lapsestaan tutustumisen ajan. Hoitosuhde ja vastuu alkavat vasta, kun lapsella on virallisesti varhaiskasvatuspaikka. Myös vakuutus on voimassa vasta hoitosuhteen alettua.



Lapsen tuominen ja hakeminen 


Pääsääntöisesti varhaiskasvatukseen  tulevan lapsen tuo ja hakee lapsen huoltaja. Jokaiselle lapselle laaditaan hoitosopimus, jossa sovitaan kirjallisesti hoitoaika ja varahakijat.


Lapsen huoltajat ovat vastuussa lapsen turvallisuudesta yksikköön tultaessa siihen asti, kun lapsi on luovutettu työntekijälle. Vastaavasti päivän jälkeen vastuu siirtyy huoltajalle, kun lapsi on luovutettu hakijalle/ mobiilikirjaus on tehty. 


Lapsi luovutetaan ainoastaan henkilöille, joista ollaan huoltajien kanssa yhdessä sovittu. Hoitosuhteen alussa sovitaan lapsen varahakijat varhaiskasvatussopimukseen. Henkilökunta ei voi luovuttaa lasta tuntemattomalle henkilölle.


Henkilöstö voi ottaa yhteyttä varahakijoihin myös yllättävissä tilanteissa, esimerkiksi jos huoltaja on joutunut onnettomuuteen tai on muuten kyvytön huolehtimaan lapsesta. Tapauskohtaisissa tilanteissa huoltajan kanssa voidaan myös sopia, että joku muu kuin lapsen aiemmin varahakijaksi sovittu henkilö hakee lapsen. Näissä tilanteissa varmistus huoltajalta tulee saada kirjallisena.


Sairaan lapsen hoito

Sairaan lapsen ei pidä tulla varhaiskasvatukseen. Epäselvissä tilanteissa, kuten silloin, jos kyseessä on allergia, keskustelkaa asiasta lääkärin ja henkilökunnan kanssa. Hoitopaikkaan on ilmoitettava lapsen poissaolosta. Tarttuvien tautien kohdalla myös varhaiskasvatuksessa olevien sisarusten olisi hyvä olla poissa.


Varhaiskasvatuksessa ei voida hoitaa sairasta lasta. Jos lapsi sairastuu päivän aikana, oireinen lapsi siirretään välittömästi erilliseen tilaan odottamaan vanhempaa aikuisen valvonnassa. Aikuinen välttää lähikontaktia sairastuneeseen säilyttäen riittävän etäisyyden.


Jotta lapsi voi palata takaisin hoitopaikkaan sairastelun jälkeen, tulee arvioida ennen kaikkea lapsen yleistila sekä taudin mahdollinen tarttuvuus.





Ateriat varhaiskasvatuksessa 

Varhaiskasvatuksen ruokakasvatuksen keskeisenä tavoitteena on edistää lapsen  myönteistä suhtautumista ruokaan ja syömiseen sekä tukea monipuolisia ja terveellisiä ruokatottumuksia. Ruokakasvatusta toteutetaan niin päivittäisissä ateriahetkissä kuin osana varhaiskasvatuksen muuta toimintaa. 


Kokopäivähoidossa tarjotaan aamupala, lounas ja välipala.
Esiopetuksessa tarjotaan lounas. 

Osapäivähoidossa lapsi saa ne ateriat, jotka ko. ajalla muillekin tarjotaan.

 



Lapsen erityisruokavalio


Varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa ruokaileva lapsi saa eritysruokavalion mukaiset ateriat, jos erityisruokavalioon on selvät lääketieteelliset tai eettiset syyt. Mitään ruoka-ainetta ei vältetä varmuuden vuoksi. Lääkäri tai terveydenhoitaja antaa todistuksen eritysruokavalioista. Myös ravitsemusterapeutti voi antaa lausunnon lapsen erityisruokavalion toteuttamisesta. Todistus/lausunto toimitetaan perhepäivähoitajalle tai lapsen oman ryhmän työntekijälle. Ryhmän työntekijä vastaa tiedon toimittamisesta keittiölle.


·  Keliakia, vilja-allergia, maitoallergia, kala-allergia tai muu ruoka-aineallergia tulee aina olla lääkärin toteama ja siitä tulee esittää erillinen todistus

·  Vähälaktoosisen tai laktoosittoman ruokavalion toteaa lääkäri tai terveydenhoitaja ja siitä tulee esittää erillinen todistus

·  Uskonnollisista ja eettisistä ruokarajoituksista tulee esittää erillinen huoltajan täyttämä ilmoitus


Huoltajien tulee toimittaa uusi todistus/lausunto erityisruokavalioista toimintakauden alussa/ vuosittain (ei koske keliakiaa/diabeetikon ruokavaliota).  Huoltajien tulee ilmoittaa kirjallisesti erityisruokavalioihin liittyvistä muutoksista lapsen ryhmään, josta tieto toimitetaan keittiölle.



Varhaiskasvatuksessa sattuneet tapaturmat

Tapaturma on äkillinen, ulkoinen, ruumiinvamman aiheuttava odottamaton tapahtuma, joka sattuu vakuutetun tahtomatta.
Huittisten kaupungilla on If:ssä tapaturmavakuutus, joka korvaa varhaiskasvatuksessa lapselle tapahtuneiden tapaturmien hoidon. 



Mikäli tapaturman johdosta käytätte terveyskeskuksen, Satakunnan sairaanhoitopiirin tai jopa ambulanssipalveluita, lasku voidaan lähettää suoraan Huittisten kaupungille osoitettuna. Mutta lasku pitää ehdottomasti olla osoitettuna Huittisten kaupungille, eikä se saa olla kirjoitettuna lapsen nimellä. Muistakaa kertoa, että kyseessä on varhaiskasvatuksessa tapahtunut tapaturma. Mikäli lasku on lapsen nimellä, huoltaja maksaa laskun ensin itse.


Mikäli huoltaja maksaa itse jotain varhaiskasvatuksessa tapahtuneen tapaturman johdosta aiheutuvia kuluja, huoltaja toimittaa laskukopion (lääkkeistä myös lääkemääräyksen) ja omat henkilötiedot pankkitilitietoineen varhaiskasvatustoimistoon, josta tiedot lähetetään If vakuutusyhtiölle sähköistä palvelua käyttäen.


Vakuutusyhtiö korvaa vain julkisen palvelun käytöstä aiheutuvia kuluja. Mikäli on tarvetta kustannukseltaan suurille toimenpiteille, niistä kannattaa aina etukäteen olla yhteydessä korvauksen saamiseksi.


Vapaa-ajan tapaturman johdosta kaupungin vakuutus ei korvaa mitään.





Varhaiskasvatuspaikan irtisanominen

Huoltajien tulee ilmoittaa hoitosuhteen päättymisestä varhaiskasvatustoimistoon mahdollisimman pian.

Huoltajat voivat ilmoittaa varhaiskasvatuspaikan irtisanomisen joko sähköpostilla tai täyttämällä paperisen irtisanomislomakkeen ja palauttamalla sen Huittisten kaupungin varhaiskasvatustoimistoon.


Varhaiskasvatuspaikan irtisanominen