In English | På svenska |

Ateriat varhaiskasvatuksessa 

Varhaiskasvatuksen ruokakasvatuksen keskeisenä tavoitteena on edistää lapsen  myönteistä suhtautumista ruokaan ja syömiseen sekä tukea monipuolisia ja terveellisiä ruokatottumuksia. Ruokakasvatusta toteutetaan niin päivittäisissä ateriahetkissä kuin osana varhaiskasvatuksen muuta toimintaa. 


Kokopäivähoidossa tarjotaan aamupala, lounas ja välipala.
Esiopetuksessa tarjotaan lounas. 

Osapäivähoidossa lapsi saa ne ateriat, jotka ko. ajalla muillekin tarjotaan.


Päiväkotien ruokalistat



Lapsen erityisruokavalio

Varhaiskasvatuksessa/esiopetuksessa lapsi saa eritysruokavalion mukaiset ateriat, kun erityisruokavalioon on selvät lääketieteelliset tai eettiset syyt. Mitään ruoka-ainetta ei vältetä varmuuden vuoksi. Lääkäri tai terveydenhoitaja antaa todistuksen eritysruokavalioista. Myös ravitsemusterapeutti voi antaa lausunnon lapsen erityisruokavalion toteuttamisesta.

 

Huoltaja toimittaa Ilmoitus erityisruokavaliosta-lomakkeen perhepäivähoitajalle tai lapsen oman ryhmän työntekijälle. Ryhmän työntekijä vastaa tiedon toimittamisesta keittiölle.

 

Allergia/erityisruokavaliotietoja ei oteta vastaan muuten (esim. Vesa-palvelun kautta).

 

Huoltajien tulee toimittaa uusi todistus/lausunto erityisruokavalioista toimintakauden alussa/vuosittain (ei koske keliakiaa/diabeetikon ruokavaliota) sekä hoitopaikan vaihtuessa. Huoltajien tulee ilmoittaa kirjallisesti erityisruokavalioihin liittyvistä muutoksista lapsen ryhmään, josta tieto toimitetaan keittiölle. Rajoitusten purkaminen vaatii kirjallisen ilmoituksen.


Keliakia

Keliakiaruokavalion saaminen edellyttää diagnosoitua keliakiaa.

 

Diabetes

Varhaiskasvatuksessa tarjottava perusruoka sopii diabeetikoille. Ateriasuunnitelma tulee toimittaa.

 

Allergiat

Vilja-, maito-, muna-, kala-allergia tai muu ruoka-aineallergia tulee aina olla lääkärin toteama. Mikäli ruokavalio on erityisen rajoittunut, liitetään ilmoitukseen yksilöllinen ruokavaliosuunnitelma.

 

Laktoosi-intoleranssi

Vähälaktoosisen tai laktoosittoman ruokavalion tarvitaan todistus/ilmoitus terveydenhoidosta. Päiväkodeissa ruoka on laktoositonta, mahdollisia poikkeuspäiviä lukuun ottamatta.

 

Uskonnolliset & eettiset ruokavaliot

Uskonnollisista ja eettisistä ruokarajoituksista tulee täyttää ja toimittaa ilmoitus (huoltaja täyttää, ei terveydenhoito).



Ilmoitus erityisruokavaliosta varhaiskasvatuksessa