In English | På svenska |
Kuvassa on porukka nuoria

HUITTISTEN KESÄTYÖPAIKAT


Vinkit kesätöiden hakuun!



  1. Hae kesätyötä jo heti alkuvuodesta, jolloin iso osa työnantajista laittaa paikkoja auki. Vapaita työpaikkoja voi etsiä esim. TE-toimiston sivuilta, jossa voit rajata hakua esim. paikkakunnan mukaan. Paikkoja saattaa olla auki myös yritysten omilla verkkosivuilla tai some-kanavissa. Paikkavinkkejä kannattaa myös kysellä perheenjäseniltä tai lähipiiristä. Ota tarvittaessa yhteyttä oman koulusi oppilaanohjaajaan tai muuhun henkilöön, joka voi auttaa sinua etsimään työpaikkaa.
  2. Kaikki työt ovat yhtä arvokkaita! Hae rohkeasti eri alan kesätöitä ja muista, että jostakin on aloitettava. Osalla työnantajista ei ole välttämättä töitä koko kesäksi joten varaudu ottamaan vastaan myös pätkätyö tai osa-aikatyö.
  3. Hae työtä itse! Tartu rohkeasti puhelimeen ja soita. Se antaa sinusta hyvän ja reippaan ensivaikutelman. 
  4. Tee valmiiksi CV eli ansioluettelo. Nuorella se ei voi olla mikään pitkä, mutta se kannattaa silti tehdä. Muista, että myös TET-harjoittelut ovat työkokemusta. Erilaiset yhdistytyöt tai vapaaehtoistyö ovat myös hyvää kokemusta, joka kannattaa mainita! P.S. Ilmaisessa Canva-sovelluksessa on paljon hyviä CV-pohjia, joiden avulla voit luoda mielenkiintoinen ansioluettelon.
  5. Osaan paikoista toivotaan vapaamuotoista kirjallista hakemusta tai vaihtoehtoisesti verkossa on hakukaavake. Kerro mitä paikkaa haet, kuka olet, mitä tällä hetkellä teet ja mitä ominaisuuksia ja osaalista sinulla on kyseiseen tehtävään. Laita CV liitteeksi hakemukseen. 
  6. Tarkistuta CV ja hakemus ystävällä tai vaikka opettajalla. Jos lähetät sähköpostin liitteenä, niin tallenna PDF-muotoon. Näin muotoilut säilyvät siistinä. 
  7. Tarkista, että sähköpostisi on toimiva. Jos annat osoitteen, niin muista myös tarkistaa onko sinne tullut postia.
  8. Kun haet työpaikkaa, voi puheluita tulla vieraista numeroista. Vastaa siis puhelimeen kohteliaasti omalla nimelläsi. 
  9. Jos hyvin käy, niin työhaastattelu lähestyy!  Haastattelua saa jännittää ja sen voi kertoa! Varaudu hyvin tutkimalla työnantajan kotisivuja ym. ja miettimällä mahdollisia kysymyksiä. Harjoittele vaikka kaverin tai perheenjäsenen kanssa. Pukeudu haastatteluun siististi ja käyttäydy kohteliaasti. 
  10. Jos sait työpaikan, niin varaudu antamaan tilinumerosi ja verokorttisi. Tilinumerosta voit sopia yhdessä huoltajiesi kanssa. Yli 15-vuotiaille verokortti tulee alkuvuodesta postilaatikkoon, mutta löydät sen myös vero.fi-palvelusta.
  11. Työn päätyttyä, muista pyytää työtodistus! 
  12. Muista! Työtä oppii tekemällä ja kokemus tuo varmuutta myös työn hakemisessa. 



Duunikoutsi-sovellus apunasi!

Duunikoutsi ohjaa ja auttaa:

  • TET-jaksolle ja ensimmäisten työpaikkojen hakemisessa
  • Työelämätaitojen kartuttamisessa
  • Työhakemuksen tekemisessä ja työhaastatteluun valmistautumisessa
  • Itsetuntemuksessa ja omien vahvuuksien tunnistamisessa
  • Tuoreen työelämätiedon saamisessa
  • Urasuunnittelussa ja oman polun löytämisessä

Sovelluksen löydät Google Playsta ja App Storesta.