In English | På svenska |

Uutisia meiltä

24.3.2023 15.39

Talouskatsasus vuoteen 2022

Vuonna 2022 Huittisissa valmistauduttiin moniin muutoksiin – taseen ylijäämä kasvoi 9,3 miljoonaan


Kaupunginhallitus käsittelee maanantaina tilinpäätöstä. Alla katsaus menneeseen vuoteen. 


Vuoteen 2022 antoivat leimansa hyvinvointialueen valmistelu, Ukrainan sota ja kaupunginjohtajan vaihtuminen.

Kaupungin valtuusto linjasi tahtotilaansa omalle kaudelleen kaupungin strategiassa, joka hyväksyttiin kesäkuussa. Kesäkuussa hyväksyttiin myös resurssiviisas Huittinen -asiakirja, jonka toteutumista seurataan osana kaupunkistrategian tavoiteraportointia.

Oli viimeinen vuosi, kun Huittisten kaupunki vastasi perustason sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä. Hyvinvointialuemuutos tarkoitti kaupungin historian mittavinta yhteistoimintamenettelyä, kun perusturvan yli 300 henkilön siirtoa valmisteltiin ja kaupungille jäävän henkilöstön tehtäväkuvia tarkasteltiin erityisesti hallinnossa ja tukipalveluissa. Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden kysyntä ja kustannukset kasvoivat merkittävästi koronavuosien jälkeen. Samaan aikaan kärsittiin henkilöstöpulasta ja vaihtuvuudesta. Myös tilat aiheuttivat ylimääräisiä ongelmia, kun vanha terveyskeskuksen osa jouduttiin sisäilmasyistä tyhjentämään ja korvaamaan useilla eri tilaratkaisuilla. Huittisten kaupunkiasuntojen omistama rivitalo terveyskeskuksen naapurissa paloi syksyllä, mutta henkilöstön ansiokkaasta toiminnasta johtuen henkilövahingoilta vältyttiin. Haasteellisesta ja työntäyteisestä vuodesta huolimatta asiakkaiden palvelut pystyttiin turvaamaan ja toimintaa myös kehittämään.  Huittisten terveyskeskussairaalalle myönnettiin lokakuussa ISO 9001 standardin mukainen laatusertifikaatti. Hyvinvointialueen ja kaupungin yhteistyö palveluiden turvallisen siirtymän osalta jatkuu edelleen vuonna 2023.


Uuden Lauttakylän koulun rakentamisvaihe alkoi. Rakentamisen suunnittelu on jatkunut toteuttamisen rinnalla moniammatillisena yhteistyönä. Valmistunut isompi investointi viime vuonna oli Selvinlinnan sisäpuolinen saneeraus. Tilat ovat monialaisessa tehokkaassa käytössä.Kaarirannan palvelutaloon rakennettiin spriklerjärjestelmä ja Kännönvuoren lähivirkistysalueen perusparannus saatiin valmiiksi.


Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan toi maaliskuusta lähtien yli satakunta pakolaista Huittisiin, joista noin puolet oli lapsia. Huittinen sai paljon kiitosta ja myös valtakunnallista näkyvyyttä nopeasta ja joustavasta toiminnasta. Kaupunki perusti laaja-alaisen tilapäisen yhteistyöverkoston (ns. Mava-ryhmä), jossa kerättiin tilannetietoa avuntarpeista ja -tarjoajista ja koordinoitiin tiedottamista sekä toimintaa. Ukrainalaisille lapsille käynnistettiin nopealla aikataululla kolme uutta valmistavan opetuksen ryhmää.


Elinvoiman vastuuyksikössä panostettiin muutenkin maahanmuutto ja työllisyysasioihin. Huittisissa linjattiin työllisyys- ja kotouttamisasioiden siirtyvän elinvoimayksikköön vuoden 2023 alusta. Seuraavaa isoa hallintouudistusta, työvoimapalveluiden siirtoa valtiolta kuntiin valmisteltiin maakunnallisessa työryhmässä kesästä lähtien. Varsinainen lakimuutos hyväksyttiin maaliskuussa 2023.


Loppuvuodesta kaupunki teki tärkeän tonttikaupan, kun Sataedu osti VT 2 varrelta tontin logistiikka-alan oppilaitoksen rakentamista varten. Mommolan risteyssillan uusimisen rahoitus saatiin valtion väyläverkon investointiohjelmaan. Tuulivoima- ja aurinkovoimahankkeiden valmistelut käynnistyivät. Energiahankkeiden toteutumisella olisi oleellinen vaikutus Huittisten kaupungin verotulopohjaan pitkällä aikavälillä ja tätä kautta myös kuntalaisten palveluiden järjestämiskykyyn.


Kaupungin talouden nosti positiiviseksi kesällä tehty Huittisten Lämpö Oy:n myynti Advenille, josta kirjattiin satunnainen tuotto 4,1 miljoonaa euroa.


Kaupungin ylijäämä vuodelta 2022 oli 2,9. miljoonaa euroa, mikä kasvattaa taseen ylijäämän 9,3 miljoonaan. Tämä antaa tarpeellisen puskurin talouden edessä oleviin epävakaisiin vuosiin. Hyvinvointialuemuutos ja siihen liittyneet valtionosuuksien tekniset muutokset vievät pohjan perinteiseltä valtionosuusjärjestelmältä ja järjestelmän uudistamista joudutaan odottamaan useampi vuosi.


Kaupungin vuosikate oli runsas 2,4 miljoonaa ja poistot runsas 3,6 miljoonaa euroa. Toimintatuotot olivat vajaa 11,5 miljoonaa euroa ja kulut hieman alle 76,6 miljoonaa euroa. Investointimenot olivat 5,3 miljoonaa euroa. Talousarvion mukaista pitkäaikaista lainaa ei nostettu, koska koulun rakentamiskulut kohdistuvat pääosin vuodelle 2023. Vuonna 2022 lainakanta asukasta kohden oli maltillinen 2274 euroa.


Vuonna 2022 verorahoitus kasvoi 1,4 miljoonaa euroa odotettua enemmän. Tästä verotulot olivat lähes 1,1 miljoonaa ennakoitua paremmat johtuen verovuodelta 2021 siirtyneistä yhteisöverotilityksistä. Yhteensä verotulot olivat 37,8 miljoonaa euroa. Valtionosuudet ylittyivät 300 000 johtuen indeksikorotuksista, veroperustemuutoksista ja tehtävämuutoksista. Valtionosuuksia maksettiin 29,7 miljoonaa euroa.


Alkaneen vuoden 2023 luvut tulevat olemaan koko lailla toisennäköiset. Perusturvan henkilöstön lisäksi siirtyivät menot ja rahoitus. Pidemmällä aikavälillä talouden odotetaan olevan paremmin ennakoitavissa. Kaupungin ja hyvinvointialueen toimintojen yhdyspinnat ja yhteistyön rakentaminen tulee olemaan pitkäjänteistä työtä. Valmisteluvuosi 2022 on osoittanut, että kykyä ja halua hyvään yhteistyöhön ja kuntalaisten palveluiden sujuvaan järjestämiseen jatkossakin meillä paikallisesti Huittisissa on.


Palaa otsikoihin