In English | På svenska |

Uutisia meiltä

19.6.2023 17.00

Kaupunginhallituksen kokouksen 19.6.2023 päätökset

4   Talouskatsaus 1.1. - 30.4.2023

Kaupunginhallitus merkitsi talouskatsauksen 1.1. - 30.4.2023 tiedoksi.


5   Uuden päiväkodin tarveselvitys

Kaupunginhallitus hyväksyi uuden päiväkodin tarveselvityksen seitsemän lapsiryhmän päiväkodista pohjaksi hankesuunnittelulle.

Kaupunginhallitus edellyttää, että uuden päiväkodin hankesuunnittelussa tarkastellaan myös vaihtoehtoja väliaikaiskoulun saneeraukselle ja huomioidaan valmistuskeittiön tarve.

Päätös on äänestyksen tulos äänin 7 - 2. Keskustelun aikana Antti Heikkilä esitti Niina Immosen kannattamana, että asia palautetaan uudelleen valmisteluun. Äänestyksessä kaupunginjohtajan ehdotusta kannattivat Hannu Haapasalo, Aila Hänninen, Arto Metsämäki, Mika Stenfors, Aino Tammi, Tuomas Toivola ja Tinja Tähtinen. Antti Heikkilän esitystä kannatti Niina Immonen.


6   Kaupunginhallituksen henkilöstöjaoston valitseminen toimikaudeksi 1.6.2023 - 31.5.2025 

Kaupunginhallitus suoritti henkilöstöjaoston vaalin toimikaudelle 1.6.2023 - 31.5.2025 sekä valitsi henkilöstöjaostoon seuraavat henkilöt:

Pj Arto MetsämäkiVarajäsen Aila Hänninen
Varapj Tinja Tähtinenvarajäsen Mika Stenfors 
Jäsen Simo Riuttamäkivarajäsen Antti Heikkilä

Lisäksi kaupunginhallitus totesi, että henkilöstöjaoston jäsenet toimivat henkilöstötoimikunnassa työnantajan edustajina. Lisäksi toimikunnassa toimivat hallintojohtaja/työsuojelupäällikkö ja hallintosihteeri (KT-yhteyshenkilö).


7   Kaupunginhallituksen valitsemat luottamustoimet toimintakaudelle 1.6.2023 - 31.5.2025 

Kaupunginhallitus nimesi edustajansa luottamustoimiin toimikaudelle 1.6.2023 - 31.5.2025 :

TOIMIKUNNAT 
Tulvatoimikunta Jäsenet:
1 Pj. PS Matti Forsman
2 KESK Sauli Savolainen
3 KOK Jukka Tuori
4 SDP Vesa Jalonen
5 Hupa Jenni Kutila

OSAKEYHTIÖT/YHTIÖKOKOUKSEN EDUSTAJA:
Varaedustaja:
Huittisten Kaupunkiasunnot Oy KOK  Raimo Ali-Raatikainen KOK  Jouni Isotalo
Huittisten Puhdistamo Oy KOK  Jouni Isotalo   KOK Tuomas Toivola
Huittisten Sanomalehti Oy SDP  Katja Leino-Murtojärvi SDP Katri Kulmala
Kuntarahoitus Oyj Talousjohtaja    Hallintojohtaja
Lauttakylän Linja-autoasema-
kiinteistö Oy
KOK  Raimo Ali-Raatikainen Hupa Joni Immonen
Satakunnan ammattikorkeakoulu Oy   KOK  Salla Hahko   KOK  Jaakko Petelius
Apetit Oyj KESK  Sauli Savolainen KESK  Vesa Kollin 
Finda Oy  PS  Simo Riuttamäki   PS  Kimmo Hietanen
Prizztech Oy  SDP  Aarno Korpela   Elinvoimajohtaja
Sallila Energia Oy KESK  Vesa Kollin   KOK  Jaakko Petelius
Alastaro Golf Oy  KOK  Jaakko Petelius Hupa  Joni Immonen
Sarastia Oy  Hallintojohtaja  
Sarastian neuvottelukunta Elinvoimajohtaja  
Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy  PS  Ilkka Riuttamäki  KESK  Helena Manninen
Kiinteistö Oy Vampulan Keskustori KESK  Anne Kiviranta Hupa Jenni Kutila
Kuntien Tiera Oy  Tietohallintopäällikkö  PS  Arto Viitanen
Puro Tekstiilihuolto Oy  SDP  Aila Hänninen   PS  Susanna Visuri

MUUT:
Varaedustaja:
Kutsuntalautakunta Nuoriso- ja liikuntatoimen johtaja Teuvo Munkki    
Porin Seudun Yrityspalveluyhdistys ry.
/ Enter vuosikokousedustaja Elinvoimajohtaja    Hallintojohtaja 
Satafood ry. vuosikokousedustaja KESK  Aulikki Kuisma PS  Ilkka Riuttamäki
Satakunnan Korkean
Teknologian Säätiö /Khall 24.10.2022 § 199
Viveka Lanne   (valittu vuosiksi 2023 - 2024)
Kokemäenjoen vesistöalueen
tulvaryhmä / Muuttunut asiantuntijaryhmäksi  Maankäyttöpäällikkö     
Satakunnan ammattikorkeakoulu Oy:n 
koulutus- ja tutkimusvaliokunta Elinvoimajohtaja    Kaupunginjohtaja 
Joutsenten Reitti ry. vuosikokousedustaja SDP  Katja Leino-Murtojärvi Hupa Anitta Routakangas
Hki-Forssa-Pori liikennekäytävän 
kehittämisen neuvottelukunta KESK  Hannu Haapasalo 
Rauman seudun seutuhallitus / Khall 5.6.2023 § 115 Khall pj Arto Metsämäki
Khall 1 vpj Tinja Tähtinen
Khall 2 vpj Niina Immonen
Paikallispäättäjät EU:ta rakentamassa -verkosto / Khall 8.5.2023 § 81 Joonas Immonen  


8   Huittisten kaupungin osallistuminen Satakunnan kasvurahastoon

Kaupunginhallitus päätti osallistua Satakunnan Kasvurahastoon sijoittamalla rahastoon yhteensä korkeintaan 100 000 euroa siten, että sijoitus kutsutaan kahdessa erässä: syksyllä 2023 ja kesällä 2024. Kutsuttava sijoitussumma määräytyy yksityisten sijoitussitoumusten perusteella suhteessa 50/50.


9   Vetoomus eteläisen kaupunginosan puolesta

Huittisten kaupunginhallitus päätti vastata eteläisen kaupunginosan vetoomukseen seuraavasti:

Huittisten kaupunginhallitus näkee vetoomuksessa esiin tuodun kokemuksen epäarvoistumisesta harmillisena, ja katsoo, että monen suuntaista vuorovaikutusta kaupungin, asukkaiden ja yhteisöjen kesken tulee edelleen kehittää. Huittisten kaupunkistrategiassa nimenomaan tavoitellaan yhteisöllisyyden ja osallistumismahdollisuuksien kehittämistä. Nyt Huittisten kaupunki on järjestänyt mm. yhdistysiltoja ja kyläyhdistysten yhteistapaamisia yhteishengen ja alueiden elinvoimaisuuden tueksi. Lisäksi on osallistettu eri asioissa kuntalaisia mm. verkkokyselyin. Syksyllä kaupungissa aloittaa hyvinvointikoordinaattori, jonka yhtenä tehtävänä on osallisuuden parantaminen. Tulevaisuudessa voidaan kokeilla esimerkiksi kaupunginosa ja kyläkohtaisia teemailtoja yhteistapaamisten lisäksi.

Kaupungin elinvoimatyössä eteläinen osa on jo kiinteästi mukana. Urheilusponsoroinnin tämän hetkiset kärjet tulevat Vampulasta ja usean kunnan yhteistyönä ylläpidettävä Harjun retkeilyreitti on vetovoimatekijä laajalle alueelle. Elinvoimayksikkö nostaa viestinnässään ja markkinoinnissaan esiin koko Huittista ja sen eri osien vahvuuksia mm. MyHuittinen palvelussa ja esitteissään. Kaupunkikeskustan elävöittämisellä taas tavoitellaan kaupallisen seutukeskuksen säilymistä elinvoimaisena jatkossakin. Uuden elämystorin odotetaan osaltaan toimivan vuorovaikutuksen ja tapahtumien areenana monipuolisesti eri yhteisöille ja asukkaille.

Kaupunginhallitus ei kuitenkaan voi yhtyä vetoomuksen näkemykseen, että palveluita olisi heikennetty erityisesti eteläisen Huittisten osalta. Palvelumuutoksia on tapahtunut vuosien varrella kaikkialla väestömuutosten, uusien tehtävien, viranomaisvaatimusten ja säästöohjelmien myötä. Myös omaehtoista paikalliskehittämistä on tapahtunut paljon. Osa palveluista on vakiintuneempia. Esimerkiksi perusnuorisotyö on pysynyt pitkään samalla tasolla. Uutta on mm. harrastamisen Suomen malli, joka on jalkautettu kaikkiin kouluihin. Kirjastojen käyttömahdollisuus on parantunut omatoimiajan lisäämisen myötä molemmissa kirjastoissa, mutta henkilöstösäästöjen vuoksi henkilökohtaiset palveluajat ovat supistuneet. Sataopisto tuottaa edelleen palveluita laajasti Huittisten ja yhteistyökuntien alueella.

Syntyvyyden lasku taas vaikuttaa jo alakouluihin. Pudotus on kuitenkin melko maltillista nimenomaan Sallilassa. Koulun keskimääräinen opetusryhmän koko on nyt noin 11 oppilasta, mikä mahdollistaa opettajalta enemmän aikaa oppilasta kohden kuin suuremmassa oppilasryhmässä Lauttakylässä ja Sammussa. Varhaiskasvatuksessa asiakasmäärät ovat viime vuosina kasvaneet koko Huittisissa, mikä heijastuu tilanpuutteena. Myös osaavan henkilöstön rekrytointi on tullut vaikeammaksi.

Kaikkien koulujen osalta isommat investoinnit odottavat uuden koulun valmistumista ja uutta perusopetuksen palveluverkkoselvitystä, pieniä välttämättömiä korjauksia tehdään. Koko perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen palveluverkko on joutunut odottamaan tilaratkaisuja kohtuuttoman pitkään. Tilat ovat kuitenkin eteläisen kaupunginosan kohdalla olleet koko ajan vakiintuneet, kun muualla kaupungissa osa palveluverkosta on hajautunut epätarkoituksenmukaisiin tiloihin.

Tällä hetkellä iso, vielä täsmentymätön vaikuttava tekijä palveluiden kehittymiseen ja investointiratkaisuihin on hyvinvointialue, joka joutuu leikkaamaan kustannuksia ja samalla karsimaan palveluverkkoa. Myös kaupungin osalta talouden tilanne on jo pitkään ollut kestämätön ja heikkenee veropohjamuutoksen myötä edelleen. Palveluiden kasvattamisen sijaan pitää päättää palveluiden supistamisesta ja järjestämistavan muutoksista.

Siksikin on tärkeää vahvistaa yhteisöllisyyttä koko kaupungin alueella. Kansalaistoiminta tulee jatkossa yhä enemmän vastaamaan viihtyvyydestä ja pitovoiman kehittämisestä, kun kaupungin vähenevä resurssi menee lakisääteisten tehtävien hoitamiseen. Kaupunki kuitenkin haluaa olla aktiivinen osapuoli yhteistyössä. Onkin hienoa, että Huittisten eteläisessä osassa on käynnistelty yhdistysten vapaamuotoista verkostoa. Kaupunginhallitus pitää erityisen tärkeänä juuri solmittua elinvoimasopimusta Huittisten ja Vampulan yrittäjäyhdistysten kanssa, millä yhdessä sitoudutaan kehittämään kaupungin elinvoimaa edelleen.

Kaupunginhallitus lähettää vastauksensa vetoomuksen ensimmäisille allekirjoittajille ja lupaa osaltaan panostaa asukkaiden osallisuuteen ja vuoropuheluun.


10   Lausunto tarkastuslautakunnan arviointikertomukseen 2022

Kaupunginhallitus päätti ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että se merkitsee seuraavan lausunnon tarkastuslautakunnan arviointikertomuksesta tiedoksi:

Kaupunginhallitus:

Uusien yritysten perustamisen ja yritysten kehittämisen tukeminen
Tarkastuslautakunnan arviointikertomuksessa tavoite uusien yritysten perustamisen ja yritysten kehittämisen tukeminen on kirjattu tavoitteeksi, jonka toteumaa ei voida arvioida. Tilinpäätöksessä arviointikriteerinä on kappalemäärä sekä yrityksissä että kehittämistoimissa. Yritysten määrä ja tehdyt kehittämistoimet on raportoitu, mutta vertailun tai tavoitearvon puuttuessa toteutumisesta voidaan arvioida tavoitteen eteen ylipäänsä tehdyn toimenpiteitä, mutta varsinaisesti onnistumista on vaikea arvioida. Uudessa strategiassa ja toimintasuunnitelmassa tavoiteasetantaa on kehitetty.

Nuoriso- ja liikuntavaliokunta:

Nuorten päihteiden käytön vähentäminen

Tarkastuslautakunta on nostanut esille, että päihteiden käytöstä on vain maininta, että kaikki toimintamuodot ovat päihteettömiä. Nuoriso- ja liikuntapalveluiden kaikessa toiminnassa on nollatoleranssi mikä tarkoittaa, että mahdolliseen toiminnassa esiintyvään päihdeilmiöön puututaan välittömästi ja tarvittaessa valvontaa lisätään. Tällaista vuositavoitetta, joka on itsestään selvyys, ei kannata jatkossa asettaa.

Yhdenvertaisten toiminta- ja harrastusmahdollisuuksien lisääminen yhteistyössä kaupungin muiden toimijoiden ja yhdistysten kanssa

Tarkastuslautakunta on nostanut esille, että kolmannessa tavoitteessa mittarina oli erilaisia määriä ilman raja-arvoa. Toteumaa ei voitu arvioida, koska tiedossa ei ole, millaisia määriä tavoiteltiin. Määrissä ei ollut määritelty raja-arvoa, mutta toteumaa verrattiin edellisen vuoden (2021) toteutuneisiin määriin ja voitiin näin todeta, että koronarajoitusten poistuminen vuonna 2022 lisäsi osallistujamääriä verrattuna vuoteen 2021. Vuoden 2023 talousarviovalmistelussa tavoiteasentaa jo kehitettiin, mutta kehitettävää on edelleen, jotta kaikki suunnitellut tavoitteet pystytään selkein mittarein arvioimaan vuoden 2024 talousarviossa ja toteumassa.

"Rajattomasti liikuntaa -kumppanuusverkostosta" saadaan Satakunnan kumppanuusverkostossa mukana oleville kunnille yhteneväiset mittarit, joiden pohjalta voidaan saada tietoa paikkakunnan sisällä tapahtuvasta kehityksestä, vertailua muihin kuntiin niin maakunnallisesti kuin valtakunnallisestikin. Näin saadaan mittareita täsmennettyä ja tarvittavat odotusarvot selkeästi esille. Satakunnassa on valmisteilla Satakunnan liikuntastrategia, joka antaa kuntien liikuntatoiminnalle ylätason tavoitteet. Maakunnallisen liikuntastrategian valmistuminen ajoittuu syksylle 2023.

Tekninen valiokunta:

Terveelliset ja turvalliset toimitilat

Toteumana on raportoitu sisäilmailmoitusten määrä ja työryhmän kokoontumiset. Tarkastuslautakunta katsoo, että olisi mielekästä raportoida siitä moniko ilmoituksista on ollut aiheellisia ja moniko on onnistuttu ratkaisemaan. Ilmoitusten määrä ei kerro ovatko tilat terveelliset ja turvalliset.

Sisäilmaongelmat ovat tänä päivänä yleisimpiä ilmoitusten syitä. Niiden ratkaiseminen tai aiheellisuuden arviointi ei ole yksiselitteisesti raportoitavissa. Rakennuksiin liittyvät tutkimukset ja selvitykset ovat dokumentoitavissa, mutta työntekijöiden kokemukset ovat yksilöllisiä. Uudessa strategiassa ja tavoiteasetannassa ei ko. mittaria ja tavoiteasetantaa ole.


11   Kaupunginvaltuuston pöytäkirjan (29.5.2023) täytäntöönpano

Kaupunginhallitus päätti todeta 29.5.2023 pidetyn kokouksen tekemät päätökset täytäntöönpanokelpoiseksi ja päättää täytäntöönpanon yksityiskohdista seuraavaa:

17 § Kaupunginvaltuuston puheenjohtajiston vaali

Päätöksen täytäntöönpanosta vastaa hallintojohtaja.

18 § Kaupunginhallituksen vaali toimikaudelle 1.6.2023 - 31.5.2025

Päätöksen täytäntöönpanosta vastaa kaupunginhallitus.

19 § Huittisten kaupungin vuoden 2022 tilinpäätöksen hyväksyminen ja vastuuvapauden myöntäminen

20 § Huittisten kaupungin vuoden 2022 arviointikertomus

21 § Huittisten kaupungin henkilöstökertomus 2022

22 § Investointiosan maanhankinnan lisämääräraha


Päätöksen täytäntöönpanosta vastaa kaupunginjohtaja.

23 § Kuninkaisten asuinalueen kolmannen (3.) vaiheen, Kiusalinnakadun varren omakotitalotonttien ja rivitalotonttien hinnat ja luovutus

Päätöksen täytäntöönpanosta vastaa maankäyttöpäällikkö.

24 § Huittisten kaupungin hyvinvointiraportti 2022

25 § Huittisten kaupungin kotouttamisohjelma 2023 - 2027


Päätöksen täytäntöönpanosta vastaa elinvoimajohtaja.

26 § Niina Immosen valtuustoaloite koronakorvauksen maksamisesta terveyskeskussairaalan eli entisen tk:n vuodeosaston työntekijöille

27 § Seppo Peltolan ja Aarno Korpelan valtuustoaloite Kulttuurikeskus Wärrin perustamiseksi



12   Tiedoksisaattoasiat

Kaupunginhallitus päätti merkitä seuraavat asiakirjat tiedoksi ja ettei se käytä KuntaL:n 92 §:n ja Huittisten kaupungin hallintosäännön 27 §:n mukaista otto-oikeutta.

  1. Pöytäkirja vammaisneuvoston kokouksesta 25.5.2023.
  2. Pöytäkirja nuorisovaltuuston kokouksesta 5.6.2023.
  3. Pöytäkirja nuoriso- ja liikuntavaliokunnan kokouksesta 8.6.2023.
  4. Pöytäkirja teknisen valiokunnan kokouksessa 13.6.2023.
  5. Pöytäkirja Etelä-Satakunnan ympäristöterveyslautakunnan kokouksesta 22.5.2023.
  6. Huittisten kaupungin avaava tase 1.1.2023. Tilintarkastusyhteisön suosituksesta merkitään tiedoksi, koska tase poikkeaa merkittävästi aiemmista vuosista hyvinvointialuemuutoksen takia.
  7. Pöytäkirja sivistysvaliokunnan kokouksesta 6.6.2023.
  8. Viranhaltijoiden päätöspöytäkirjat
- kaupunginjohtaja §:t 20 - 24
- hallintojohtaja §:t 19 - 25
- sivistysjohtaja §:t 28 - 29
- elinvoimajohtaja §:t 13


Palaa otsikoihin