In English | På svenska |
Huittisten kaupungin puistometsää uusitaan Kivirannan kaupunginosassa, Plinttalanpuistossa.

Metsätien, Kivirinteen ja Marjamäenkadun väliselle kuusipuustoiselle puistometsäalueelle tehdään avohakkuu puuston huonon kunnon vuoksi.
Työt alkaa torstaina 11.7 ja kestävät muutaman arkipäivän.Puistoalueelle laitetaan varoitusmerkit ja alueella kulkeminen työn aikana on kielletty. Työn suorittaa Metsänhoitoyhdistys Satakunta.

Uutisia meiltä

10.6.2024 17.00

Kaupunginhallituksen kokouksen 10.6.2024 päätökset

4   Huittisten kaupungin verkkopalvelun hankinta

Kaupunginhallitus päätti

  1. sulkea Morgan Digital Oy Ab tarjouksen tarjouskilpailun ulkopuolelle, koska se ei täytä hankintayksikön asettamaa soveltuvuusvaatimusta. Perusteena: tiimin jäsenten referenssiprojektit tulee olla toteutettu WordPress Gutenberg -lohkoeditorilla.
  2. valita verkkopalvelun suunnittelun, toteutuksen sekä ylläpito- , käyttö- ja jatkokehityspalveluiden toimittajaksi edellä mainittujen kokonaistaloudellisten kriteerien perusteella Oy Poutapilvi Web Design Ab:n. Ennen sopimuksen allekirjoittamista tarkastetaan tilaajan selvitysvelvollisuutta koskevan lain mukaiset selvitykset. Jos tarjoaja ei täytä vaadittavia soveltuvuusvaatimuksia sopimuksen allekirjoitushetkellä, tehdään sopimus vertailutaulukon mukaan seuraavan kokonaistaloudellisesti edullisimman tarjoajan kanssa.


5   Markkinointi- ja yhteistyösopimus LP Vampula ry:n ja Huittisten kaupungin välillä kaudelle 2024 - 2025 ja 2025 - 2026

Kaupunginhallitus hyväksyi LP Vampula ry:n ja Huittisten kaupungin markkinointi- ja yhteistyösopimuksen kausille 2024 - 2025 ja 2025 - 2026 liitteen mukaisena.


6   Kuninkaisten kulttuuri- ja koulutuskeskuksen vanhan asuntolarakennuksen myynti sekä maa-alueen vuokraaminen

Kaupunginhallitus päätti palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi.


7   Lausunto Lintukankaan tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta

Kaupunginhallitus

  1. totesi, että arviointiohjelmassa on esitetty laajasti suunnitelma siitä mitä vaikutuksia YVA-menettelyn aikana arvioidaan ja miten arvioinnit tehdään;
  2. piti tärkeänä, että hankkeelle on perustettu erillinen seurantaryhmä, johon on laajasti kutsuttu keskeiset sidosryhmien edustajat ja maanomistajien edustaja. Lähimmältä vaikutusalueelta olisi hyvä olla myös asukkaiden edustus ja
  3. totesi, että luonnonoloihin kohdistuvat vaikutukset on pääosin tunnistettu hyvin ja niiden arviointiin käytettävät menetelmät ovat yleensä ottaen asianmukaiset ja riittävät.

Antti Heikkilä poistui kokouksesta esteellisenä tämän pykälän käsittelyn ajaksi.


8   Lausunto Sun 2 Oy:n Huittisten aurinkovoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta

Kaupunginhallitus totesi lausuntonaan Sun2 Oy Huittisten aurinkovoiman ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta seuraavaa:

  1. YVA-selostukseen liittyy itse selostuksen lisäksi useita taustaselvityksiä, joten hanketta on tutkittu ja selvitetty melko perusteellisesti.
  2. Kaupunki pitää tärkeänä Suomen energiahuollon uusiutumiskykyä vähähiilisemmäksi ja energiaomavaraisuuden lisääntymistä.
  3. Hankealue on pääosin tavanomaista talousmetsää. Metsittämistä hankealueen ulkopuolella olisi hyvä tutkia kompensaatiomenetelmänä. Pääsääntöisesti maisemavaikutuksia arvioidaan ihmisen kokemana arkiympäristön näkymänä sekä vaikutuksina kulttuuriympäristöihin. Toteutuksessa tulee huomioida, ettei maaseudun elinkeinojen toimintaedellytykset heikkene.

Arto Metsämäki ja Antti Heikkilä poistuivat kokouksesta esteellisenä tämän pykälän käsittelyn ajaksi.


9   Lausunto Karsittu Green Oy:n Huittisten Karsitun aurinkoenergiahankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta

Kaupunginhallitus totesi, että
  1. arviointiohjelmassa on esitetty laajasti suunnitelma siitä mitä vaikutuksia YVA-menettelyn aikana arvioidaan ja miten arvioinnit tehdään;
  2. yhteisvaikutusten arviointiin tulisi kiinnittää huomiota muut uusiutuvan energian hankkeet huomioiden ja kaavoitus tulee yhteensovittaa
  3. lisäksi tulee varmistaa, ettei kantaverkon tulevaisuuden kehittämismahdollisuuksia heikennetä sijoittamalla tuotantoalueita liian lähelle voimajohtolinjoja.


10   Karsittu Green Energy Oy:n aurinkovoimahankkeen osayleiskaava

Kaupunginhallitus päätti

  1. hyväksyä 21.5.2023 päivätyn osallistumis- ja arviointisuunnitelman (OAS), jonka periaatteiden mukaisesti suunnittelutyö aloitetaan ja
  2. asettaa osallistumis- ja arviointisuunnitelma MRL 62 §:n ja MRA 30 §:n mukaisessa tarkoituksessa nähtäville.


11   Särkimyskosken raittisillan rakentaminen urakoitsijan valinta / investointihankkeen aloittamislupa

Kaupunginhallitus myönsi Särkimyskosken sillan investointihankkeelle aloittamisluvan.


12   Investointiohjelman 2024 muutos talousarvioon

Kaupunginhallitus päätti ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että se hyväksyy teknisen valiokunnan ehdotuksen:

  1. hankkeelle Särkimyskosken raittisillan uusiminen (3015) siirretään kohteelta Torkinkadun saneeraus (3013) kuntatekniikan määrärahasta 10 000,00 €.
  2. hanke Varsantien saneeraus (3014) poistetaan investointiohjelmasta ja määräraha 20 000,00 € siirretään kohteelle Särkimyskosken raittisillan uusiminen (3015).


13   Lausunto tarkastuslautakunnan arviointikertomukseen 2024

Kaupunginhallitus päätti ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että se merkitsee seuraavan lausunnon tarkastuslautakunnan arviointikertomuksesta tiedoksi:

Kaupunginhallitus:

Kyberuhkiin varautuminen

Tarkastuslautakunta ei ole voinut arvioida vuositavoitteista kyberuhkiin varautumista, sillä raportoitu toteuma ei kerro siitä onko tietoturvan taso parantunut.

Kyberuhkiin varautuminen edellyttää monipuolisia ja erityyppisiä toimenpiteitä. Vuoden 2023 aikana toteutettiin järjestelmähankinta, jonka avulla varmistetaan palvelimilla olevien tietojen varmuuskopiointi ja palautukset. Vanhan järjestelmän korvaaminen uudella paransi varautumista kyberhyökkäyksistä toipumiseen ja tietojen turvaamiseen.

Tällä hetkellä käytäntönä on, että varmuuskopiot ja palvelimien levykuvat otetaan säännöllisesti. Varmistusjärjestelmä tarkkailee otetuista levykuvista niissä tapahtuneita muutoksia ja reagoi muutoksiin, jotka viittaavat poikkeukselliseen toimintaan (esim. kryptaamiseen). Näin pystytään reagoimaan tilanteeseen asianmukaisesti, estämällä poikkeuksellisen toiminnan leviäminen. Lisäksi saadaan välittömästi rajoitustoimet sekä ohjeistuksen mukaiset muut toimenpiteet käyntiin.

Vuoden 2023 aikana tehtiin myös tietoturvaan liittyviä kartoituksia, joiden avulla selvitettiin tietoturvan sen hetkistä tilaa (toimintatavat ja prosessit tietoturvan oleellisimmilla osa-alueilla) sekä tunnistettiin tietoverkkojen ongelmakohtia. Ulkopuolisten asiantuntijoiden käyttäminen kartoitusten teossa mahdollisti laajemman ja riippumattoman näkemyksen saamisen kaupungin tietoturvan tilasta. Kartoitusten avulla saatiin jäsennettyä riskejä sekä kehittämiskohteita.

Lisäksi käynnistettiin monivaiheisen tunnistautumisen käyttöönotto. Tällöin ohjelmistoon kirjautuminen vaatii myös mobiililaitteella (puhelimitse) tehtävän hyväksynnän ennen kuin ohjelmisto avautuu. Tämän avulla ehkäistään käyttäjätunnusten kautta tapahtuvia tietomurtoja.

Myös tietoliikenneverkon tietoturvaa parannettiin. Tämä toteutettiin uusimalla kytkimiä sekä langattomia tukiasemia. Lisäksi kahdennettiin toimipisteiden verkkoja 4/5 G langattomilla yritysliittymillä.

Kaikkien edellä mainittujen toimenpiteiden avulla parannettiin varautumista kyberuhkiin. Osa toimenpiteistä mahdollistaa myös toiminnan edelleen kehittämisen suunnitelmallisesti ja järjestelmällisesti tulevina vuosina.

Sivistysvaliokunta:

Opiskeluhuollon toimivuus vähintään samaa tasoa kuin ennen sote-uudistusta

Tarkastuslautakunta ei tarkastuskertomuksessaan tarkemmin kuvaa, miksi tavoitetta ei ole voitu arvioida.

Huittisissa toteutettiin opiskeluhuollon kysely syksyllä 2022, ennen sote-uudistuksen voimaantuloa. Kyselyllä kartoitettiin oppilaiden ja heidän huoltajiensa kokemuksia opiskeluhuollon (kouluterveydenhoito, kuraattoripalvelut, psykologipalvelut) palveluista ja niiden toimivuudesta. Tavoitteena oli, että kysely toistettaisiin vuosittain myös sote-uudistuksen jälkeen, jolloin opiskeluhuollon kuraattori- ja psykologipalvelut siirtyivät kunnilta hyvinvointialueen järjestämisvastuulle.

Perhekeskusalue Suvituulen kunnat (Eura, Huittinen, Harjavalta, Kokemäki, Nakkila, Säkylä) muodostivat sote-uudistuksen käynnistyttyä yhteisen opiskeluhuollon ohjausryhmän tammikuussa 2023. Ohjausryhmän jäseninä toimivat kuntien sivistysjohtajat, mukaan saatiin myös hyvinvointialueelta kattava edustus (perhekeskusalueen päällikkö, kuraattorien ja kouluterveydenhoitajien esihenkilö sekä johtava koulupsykologi). Ohjausryhmän jäsenet kiinnostuivat Huittisissa toteutetusta opiskeluhuollon kyselystä ja päättivät, että kysely toteutetaan syksyllä 2023 kaikissa perhekeskusalueen kunnissa.

Turun yliopiston tutkijaryhmä tarjoutui yhteistyöhön kyselyn toteuttamiseksi. Sovittiin, että he kehittävät mittaristoa eteenpäin yhteistyössä kuntien ja hyvinvointialueen edustajien kanssa. Samalla sovittiin, että kysely ulotetaan oppilaiden ja heidän huoltajiensa lisäksi perusopetuksen sekä hyvinvointialueen opiskeluhuollon henkilöstölle. Koska mittaristojen kehittäminen, kyselyjen organisointi ja niihin vastaaminen vaativat aikaa, todettiin että on realistista ajoittaa ne vasta vuoden 2024 puolelle. Tätä ajatusta puolsi myös se, että opiskeluhuollon kyselyt ajoittuisivat eri vuodelle valtakunnallisen kouluterveyskyselyn kanssa, joka toteutettiin keväällä 2023, eivätkä näin kuormittaisi koulujen arkea liikaa.

Edellä mainitun vuoksi kyselytietoa ei saatu vuonna 2023. Ilman kyselyä voidaan kuitenkin todeta se, että kuraattoriresurssi on Huittisissa lisääntynyt sote-uudistuksen jälkeen ja että hyvinvointialue on onnistunut rekrytoimaan Huittisiin vakituisen koulupsykologin mikä on erittäin harvinaista, sillä suurin osa hyvinvointialueen koulupsykologipalveluista tuotetaan ostopalveluina.

Voidaan myös sanoa, että vaikka kyselyn toteutus viivästyi, on perhekeskusalueen ja yliopiston sitoutuminen kyselyn toteuttamiseen ollut hyvä asia. Kyselyn avulla saadaan vertailukelpoista tietoa useamman kunnan opiskeluhuollon tilanteesta. Sen toteuttamiseen on sitouduttu paitsi kunnissa myös hyvinvointialueella, joten kyselyn kautta tietoon tulevista kehittämistarpeista voidaan yhteisesti keskustella ja sopia kuntien ja hyvinvointialueen yhteisessä opiskeluhuollon ohjausryhmässä. Lisäksi kyselyn laadinnasta ja tulosten raportoimisesta vastaa Turun yliopisto, mikä helpottaa kuntien työmäärää ja varmistaa kerätyn tiedon laadukkuuden.


14   Kaupungin ja hyvinvointialueen väliset vuokraneuvottelut

Kaupunginhallitus ilmaisi tahtotilanaan uusia pidempiaikaiset vuokrasopimukset hyvinvointialueen ehdotuksen mukaisesti.

Kaupunginhallitus kuitenkin huomautti, että valtiolta odotetaan edelleen linjauksia ja mahdollisia päätöksiä koskien vuokra-asetuksen päättymisen jälkeistä tilannetta ja voimaapanolain kirjausta kuntien omaisuusjärjestelyistä, mikä saattaa vaikuttaa myös vuokrasopimuksiin.


15   Ajankohtaista edunvalvonnasta

Kaupunginhallitus merkitsi tiedoksi käydyn keskustelun.


16   Tiedoksisaattoasiat

Kaupunginhallitus päätti merkitä seuraavat asiakirjat tiedoksi ja ettei se käytä KuntaL:n 92 §:n ja Huittisten kaupungin hallintosäännön 27 §:n mukaista otto-oikeutta:

1. Kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston alustavat päivävaraukset kokouksille syksyllä 2024:
    • Kaupunginhallitus 19.8, 2.9, 23.9, 14.10. 4.11, 25.11, 16.12.
    • Kaupunginvaltuusto 9.9, 30.9. seminaari, 11.11, 2/9.12. vara

2. Tuloslaskelma ja toimintakulut 1 - 4/2024

3. Muistio vammaisneuvoston kokouksesta 16.5.2024.

4. Pöytäkirja teknisen valiokunnan kokouksesta 21.5.2024.

5. Pöytäkirja nuorisovaltuuston kokouksesta 27.5.2024.

6. Pöytäkirja Etelä-Satakunnan ympäristölautakunnan kokouksesta 21.5.2024.

7. Pöytäkirja sivistysvaliokunnan kokouksesta 28.5.2024.

8. Pöytäkirja hyvinvointivaliokunnan kokouksesta 5.6.2024.

9. Pöytäkirja Satakuntaliiton maakuntavaltuuston kokouksesta 31.5.2024.
10. Viranhaltijoiden päätöspöytäkirjat:
    • kaupunginjohtaja §:t 3 - 4
    • hallintojohtaja §:t 11
    • elinvoimajohtaja §:t 6 - 8
    • talousjohtaja §:t 4
    • tekninen johtaja §:t 17 - 19
    • sivistysjohtaja §:t 26 - 27
    • maaseutupäällikkö §:t 1


Palaa otsikoihin