Siirry sisältöön

Tilinpäätös

Kunnan tilinpäätökseen kuuluvat toimintakertomus ja talousarvion toteutumisvertailu sekä tuloslaskelma, rahoituslaskelma, tase ja niiden liitteenä olevat tiedot.

Kunnan tilikausi on kalenterivuosi. Kunnanhallituksen on laadittava tilinpäätös tilikautta seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä.

Tilintarkastuskertomus

Tilintarkastajat tarkastavat kaupungin hallinnon, kirjanpidon ja tilinpäätöksen. Tilintarkastajan suorittama tilintarkastus päättyy raportointiin ja tilintarkastuskertomuksen antamiseen.

Tarkastuslautakunnan arviointikertomus

Tarkastuslautakunta arvioi valtuuston asettamien toiminnan ja talouden tavoitteiden toteutumista. Lisäksi tarkastuslautakunta arvioi kaupungin toiminnan tuloksellisuutta ja tarkoituksenmukaisuutta. Arviointihavainnot raportoidaan vuosittain valtuustolle annettavassa arviointikertomuksessa.


Huittisten kaupungin talouden raportointi 2024

Tilinpäätösinfograafi 2024
Kaupunginjohtajan katsaus

Kaupunki teki vuodelta 2024 käytännössä nollatuloksen, tulos oli 289 euroa.  Tulos oli selvästi odotettua parempi, sillä useammaksi vuodeksi ennustetun talouden alijäämäkehityksen odotettiin alkavan vuodesta 2024. Kaupungin taseen ylijäämä näin ollen säilyi 12,8 miljoonassa eurossa.

Kunnallisverotuotot olivat veroennustetta merkittävästi korkeammat, kun taas yhteisövero jäi alle budjetoidun. Opetus- ja kulttuuritoimen valtionosuuksien tarkastukset kasvattivat valtionosuustuloja budjetoidusta, vaikka viime vuoteen nähden kokonaisvähennys olikin suuri. Budjetoitua enemmän saatiin myös avustus- ja hanketuottoja, sekä maksu- ja myyntituottoja. Kaikki toimialat pysyivät kokonaisuutena budjetissa tai alittivat budjettinsa.

Vuonna 2024 tehtiin talouden tasapainotussuunnitelmaa, jonka toimet osaltaan ovat vaikuttaneet jo viime vuonna. Tasapainotussuunnitelma kosketti kaikkia toimialoja ja siinä käytiin läpi erityisesti sellaisia tehtäviä, toimintoja ja avustuksia, joita laki ei tarkasti määrittele tai jotka ovat kokonaan lakisääteisiä. Poliittisesti ei ollut tahtotilaa kuitenkaan lähteä karsimaan näistä palveluista merkittävästi, mutta pieniä toiminnallisia leikkauksia ja muutoksia on toteutettu kustannusten hillitsemiseksi, esimerkkinä tietohallinto ja alueiden hoito.  Samassa yhteydessä käytiin myös yleiset tasapainotussuunnitelmaan liittyvät yhteistoimintaneuvottelut.

Keväällä 2024 kaupungissa päätettiin tulevaisuuden alakouluverkosta. Lasten määrän merkittävä väheneminen vähentää myös opetusryhmien ja tilojen tarvetta vuoteen 2030 mennessä runsaasti. Lasten määrän väheneminen vähentää suoraan myös kaupungin valtionosuuksia. Huittisissa on vuonna 2030 kaksi alakoulua, Lauttakylässä ja Sallilassa. Päätös kouluverkosta mahdollistaa ennakoivan henkilöstösuunnittelun ja antaa osaltaan raamit tulevaisuuden tilaratkaisuille.

Etelä-Satakunnan työllisyysaluetta valmisteltiin yhteistyössä alueen kuntien ja valtionhallinnon kanssa tavoitteena liittää työllistämispalvelut tiiviisti kuntien elinvoiman vahvistamiseen. Muutosvuonna valtio teki useita lainsäädännöllisiä ja tukiin ja rahoitukseen liittyviä ratkaisuja, joten lopulta työvoimapalvelut eivät siirtyneet kuntiin niin, että toiminnan onnistumista tai taloutta pystyttäisiin vertaamaan aiempaan tilanteeseen.

Huittinen teki kauaskantoisen aluekehitysratkaisun valitessaan yhteistyösuunnaksi Etelä-Satakunnan. Seudullisesti yhteistyö Etelä-Satakunnan alueella on käynnistynyt hyvin, ja yhteistyöllä on mahdollisuudet syventyä, laajentua ja vahvistua entisestään.

Kiinteistöjen osalta ei päästy eteenpäin niin hyvin kuin oli suunniteltu. Kaupungin ja hyvinvointialueen väliset uudet vuokrasopimukset olivat vuodenvaihteessa edelleen valmistelussa, eikä yhtiöittämisen pohjaksi vaadittavia lopullisia laskelmia ja päätöksiä ole voitu tehdä. Kiinteistöt, joille pidempiaikainen vuokrasopimus laaditaan, on suunniteltu siirrettäväksi olemassa olevaan kaupungin yhtiöön, Huittisten kaupunkiasuntoihin. Hyvinvointialueen tilojen käyttö vaikuttaa kaupungin omaan tilasuunnitteluun.

Uusi koulu valmistui ja otettiin käyttöön helmikuussa. Kuntatekniikassa isoimmat investoinnit olivat Särkimyskosken silta ja Torkinkadun saneeraus. Vesihuollon suurin satsaus tehtiin Pappilanniemeen. Investointien yhteissumma vuonna 2024 oli 5,5 miljoonaa euroa.

Vuodesta 2024 jää mieleen myös poikkeuksellinen tulva marraskuussa. Erityisesti Loimijoen tulviminen aiheutti kriittisen vaaratilanteen Huittisten keskustan tuntumassa. Pelastuslaitos ja kaupungin tekninen toimiala teki töitä ympärivuorokautisesti, jotta evakuointeihin ei jouduttu. Lopulta tulvasta selvittiin suhteellisen vähin vaurioin ja kustannuksin.

Kaupungin vuosikate oli 4,7 miljoonaa, samoin poistot. Toimintatuotot olivat runsas 9,4 miljoonaa euroa ja kulut hieman alle 33,9 miljoonaa euroa. Vuonna 2024 Huittisten verotulot olivat 21,6 miljoonaa euroa. Valtionosuuksia maksettiin 8,1 miljoonaa euroa. Luvut ovat selvästi vuotta 2023 heikommat, mikä johtuu erityisesti valtionosuuksien isosta pudotuksesta. Talousarvioon nähden tulos oli kuitenkin erinomainen, ja taseen säilynyt ylijäämä parantaa tulevien vuosien mahdollisuuksia selvitä kiinteistöjärjestelyistä ja lainsäädännön muutosvaikutuksista.

Viveka Lanne,
kaupunginjohtaja



Huittisten kaupungin tilinpäätös 2022

Tilintarkastuskertomus 2022

Huittisten kaupungin tarkastuslautakunnan arviointikertomus 2022


Huittisten kaupungin tilinpäätös 2021

Tilintarkastuskertomus 2021

Huittisten kaupungin tarkastuslautakunnan arviointikertomus 2021


Huittisten kaupungin tilinpäätös 2020

Tilintarkastuskertomus 2020

Huittisten kaupungin tarkastuslautakunnan arviointikertomus 2020


Huittisten kaupungin tilinpäätös 2019

Tilintarkastuskertomus 2019

Huittisten kaupungin tarkastuslautakunnan arviointikertomus 2019