Erityisruokavaliokäytännöt Huittisten kaupungin ruokapalveluissa
Varhaiskasvatuksessa huoltaja toimittaa Ilmoitus erityisruokavaliosta-lomakkeen perhepäivähoitajalle tai lapsen oman ryhmän työntekijälle. Ryhmän työntekijä vastaa tiedon toimittamisesta keittiölle. Todistus tulee uusia toimintakauden alussa/vuosittain sekä hoitopaikan vaihtuessa. Rajoitusten purkaminen vaatii kirjallisen ilmoituksen.
Koulussa oppilas/huoltaja toimittaa Ilmoitus erityisruokavaliosta-lomakkeen koulun keittiölle sekä luokanvalvojalle. Erityisruokavalion tarve arvioidaan/tarkistetaan vuosittain terveystarkastusten yhteydessä. Huoltaja/oppilas uusii ilmoituksen koulun vaihtuessa tai, kun ruokavalioon tulee muutoksia. Rajoitusten purkamiseen riittää huoltajan ilmoitus asiasta.
Keliakia
Keliakiaruokavalion saaminen edellyttää diagnosoitua keliakiaa.
Diabetes
Kouluissa ja päiväkodeissa tarjottava perusruoka sopii diabeetikoille. Diabeetikon on mahdollista saada tarvittaessa ylimääräinen välipala. Ateriasuunnitelma tulee toimittaa, mikäli lapsi tarvitsee välipalan tai apua hiilihydraattien laskemisessa.
Allergiat
Vilja-, maito-, muna-, kala-allergia tai muu ruoka-aineallergia tulee olla lääkärin toteama. Mikäli ruokavalio on erityisen rajoittunut, liitetään ilmoitukseen yksilöllinen ruokavaliosuunnitelma.
Laktoosi-intoleranssi
Vähälaktoosiseen tai laktoosittomaan ruokavalion tarvitaan todistus/ilmoitus terveydenhoidosta. Kouluruoka on laktoositonta, mahdollisia poikkeuspäiviä lukuun ottamatta.
Uskonnolliset & eettiset ruokavaliot
Uskonnollisista ja eettisistä ruokarajoituksista tulee täyttää ja toimittaa ilmoitus (huoltaja täyttää, ei terveydenhoito). Kouluissa on kaikille tarjolla myös kasvisvaihtoehto (lakto-ovo).
Ilmoitus erityisruokavaliosta-lomakkeen lopussa pyydetään suostumusta tietojen siirtoon erityisruokavaliorekisteriin sekä siihen, että tarvittaessa lapsen etunimi saa näkyä ruoka-annoksen päällä. Nimen merkitseminen on joissakin tapauksissa turvallisuuskysymys, jolla varmistetaan, että lapsi saa hänelle sopivan ruoan.