In English | På svenska |
ryti 700x224

 

Nähtävyyksiä Huittisissa

 

HUITTISTEN KIRKKO

 

JanniH_ilmakuva_kirkosta2

Kirkko on Karsatinmäki-nimisellä kukkulalla. Nimi on vanhempi kuin kirkko, se osoittaa, että paikalla on ennen ollut karsikko eli pakanuudenaikainen uhripaikka. Sellaisille paikoille keskiaikaiset kirkot usein muuallakin rakennettiin, koska paavikin kirjeessään vuodelta 1229 kehottaa ottamaan pakanalliset palvontapaikat kirkon käyttöön.

Alunperin kirkko oli, kuten keskiaikaiset kirkot yleensäkin, suorakulmion muotoinen ja itälänsisuuntainen. Se oli alunperin kaksiholvinen eli se käsitti nykyisen keskiosan ja itäsakaran. Silloin alttari oli nykyisen itäsakaran päätyseinällä. Sisäänkäynti oli länsipäädyssä, mutta kun eteläseinälle v. 1647 rakennettiin asehuone, tuli sisäänkäynti myös sitä kautta.

Vielä 1700-luvulla oli tapana haudata papit ja muut huomattavat henkilöt kirkon lattian alle. Huittisissa tämä tapa poistui käytöstä vuonna 1794. Tunnetuin Huittisten kirkkoon haudatuista lienee rovasti Nils Idman nuorempi, joka toimi Huittisten kirkkoherrana 1749-1790 ja tuli tunnetuksi varsinkin kielitieteellisistä tutkimuksistaan.

 

Lisää

 

Ripovuori

 

Ripovuoren näköalapaikasta avautuu upea näky Kokemäenjoelle ja satakuntalaiseen kulttuurimaisemaan. Korkealta avautuu upea satakuntalainen maisema ympäri vuoden. Mainio paikka myös eväsretkelle.

Ripovuori 

 

Puurijärvi-Isosuo

 

Puurijärvi

Huittisten halki virtaa viisi luonnonkaunista jokea. Leveä Kokemäenjoki isoine saarineen tarjoaa hienon ympäristön veneilyyn ja kalastukseen.

Sen varrella sijaitsee Puurijärven-Isonsuon kansallispuisto, joka on yksi Etelä-Suomen rikkaimmista lintujärvistä.

 

Museo

Huittisten museo on kulttuurihistoriallinen paikallismuseo, jolla on laaja taidekokoelma. Museon näyttelyissä voit tutustua alueen ihmisten menneiden aikojen arki elämään monipuolisen esineistön avulla, tutkia muotokuvia veistosnäyttelyssä ja pohtia Suomen lähihistorian tapahtumia Ryti-osastolla.

Museo 


Museo sijaitsee Huittisten kaupungin keskustassa hyvien kulkuyhteyksien päässä.

 

Näyttelyt

  • Presidentti Risto Ryti - juuret Huittisissa
  • Kuvanveistäjä, professori Lauri Leppäsen taiteen kokoelma
  • Paikallihistoriaa
  • Puukkonäyttelyssä esillä 600 puukkoa
  • Paikkakunnan esihistoriaa
  • Vaihtuvia näyttelyitä
  • Haluttaessa opastus, joka sisältyy hintaan

 

Tervetuloa tutustumaan pienen museomme suuriin kokoelmiin

 

Pahkaparatiisi               

Pahkaparatiisi

Tasavallan Presidentin palkitsema sekä Matkailun Helmeksikin nimetty luonnon monimuotoisuuden ja erikoisuuksien näyttely, jossa noin 4250 erilaista esinettä. Pahkanäyttelyn lisäksi paratiisista löytyy kahvio sekä matkamuistomyymälä.

Suonpääntie 43

32700 Huittinen

puh. 02 568 318

www.pahkaparatiisi.fi

 

Pitsi-Pirtti          

 

Eeva-Liisa Kortelahden nyplättyjen pitsien näyttely on auki sopimuksen mukaan huhtikuusta lokakuun loppuun. Pitsi-Pirtissä on näytteillä lähes 500 nyplättyä pitsityötä: liinoja, tauluja, koruja, liivejä, kauluksia ja koriste-esineitä.

 pirtti3

Hiukkamäenkatu 8

32700 Huittinen

puh. 040 5717977

www.pitsipirtti.fi