Siirry sisältöön

Taideakseli

Huittisten Taideakseli-kaupunkitaideprojekti

Huittisten kaupunki toteutti TAIDEAKSELI –nimisen katutaideprojektin vuosien 2021-2022 aikana. Sen tuloksena kaupungin keskustaan toteutettiin useita erilaisia teoksia eri taiteenlajeja käyttäen. Tästä syntyy taideakseli Sahkosta Savilinnaan, jossa se yhdistyy kaupungin jo silloin olemassa olevaan taidekokonaisuuteen.

Taideakselin taiteilijat

Palkittu taiteilija projektin puikoissa

Katutaideprojektia vetävät tamperelainen Teemu Mäenpää ja helsinkiläinen Petra Martinez. Mäenpää palkittiin Tampereella vuoden kulttuuriteosta 2020Runopuu-muraalista. Muraalin on tuottanut Annikki runofestivaali. Seinämaalauksessa yhdistyy Teemu Mäenpään kuvataide ja Mirkka Rekolan suvaitsevaisuutta ylistävä runo ’Minä rakastan sinua, minä sanon sen kaikille’. Mäenpää on ammattitaiteilija, jonka juuret ovat graffititaiteessa. Hänen teoksiaan on ollut kymmenissä yksityis- ja yhteisnäyttelyissä ja hänen töitään löytyy sekä yksityisistä että yhdistysomisteisista kokoelmista. Lisäksi Mäenpää tunnetaan useiden suurten seinämaalausten ja tilateosten tekijänä.

Petra Martinez on visuaalinen taiteilija, joka työskentelee enimmäkseen paikkasidonnaisen taiteen ja yhteisötaiteen parissa. Hänellä on kokemusta myös taideopetuksesta ja nuorten parissa työskentelemisestä.

Taideakseli-katutaideprojektin taustatietoja

Osallistavaa taidetta

Taideakseliprojektin yksi kantava teema oli yhteisöllisyys. Yhteisölliseen Taideakseli-projektiin haettiin avoimella kutsulla noin 30 huittislaista henkilö eri rooleihin, joista muodostettiin tekijäryhmiä. Projektin aikana luotiin julkisten, kaupunkitilassa olevien taideteosten ketju Sahkosta Savilinnaan. Tavoitteena on, että ketju on osa jatkumoa, jonka toisessa päässä on Kimmo Kaivannon ’Toinen  hirvi’ -valotaideteos. Projektin aikana luotiin luonnonmukaisia, rohkeita ja monipuolisia taideteoksia, kuten huittislaiseen imagoon sopiikin.

Projekti oli esimerkki poikkihallinnollisesta yhteistyöstä ja se rahoitetaan perintövaroin. Huittisten kaupunki haki Valtionkonttorilta Antti Heimo Kalevi Peltomäen perintöä, joka kohteena olisi osallisuuteen ja yhteisöllisyyteen perustuvaan katutaideprojekti. Silloinen hallintojohtaja Sami Ylipihlaja oli toteuttanut kaksi vastaavaa, pienempää projektia Ylojärvellä ja kutsui mukaan taiteilija Teemu Mäenpään. Projektissa vahvasti mukana olivat kaupungin työllisyyspalvelut, jonka tilat vanhalla meijerillä olivat eräänlainen hermokeskus, jossa oli työ- ja kokoontumistilat. Työvalmennus ja nuorten työpaja olivat myös valmiina toteuttamaan ja ideoimaan. Kaupungin puisto- ja maankäyttöpalveluiden osaamista tarvittiin viherprojektien suunnittelussa ja toteutuksessa. Projekti toteutettiin kaupungin kulttuuripalveluiden alla.

Tärkeässä roolissa olivat myös Huittisten kaupunkiasunnot Oy, jonka omistamien kerrostalojen seiniin toteutettiin näyttävät muraalit.

Tavoitteet

Projektin yhtenä tavoitteena oli tehdä korkealuokkaista ja mielenkiintoista taidesisältöä keskustaan.  Samalla haluttiin osallistaa alan harrastajia ja asiasta kiinnostuneita. Tavoitteena on myös, että ne jotka osallistuivat saivat esim. sosiaalisia kontakteja, työkokemusta, yhteistyötaitoja, työllistymismahdollisuuksia, kipinää opiskeluun, uusia ajatuksia ja ideoita. Kolmenkymmenen hengen tiimin sisälle pyrittiin luomaan hyvä yhteishenki ja mukaan saattoi tulla myös matkan varrella. Samalla tarjottiin myös Sahkon alueen asukkaille mahdollisuutta osallistua oman elinympäristönsä elävöittämiseen. Tavoitteisiin kuului myös yleisen viihtyvyyden lisääminen ja alueen profiilin nostaminen. Kaupunkitaide myös kiinnostaa matkailijoita ja hienoa onkin, että kaupungin persoonallinen ja laaja taidekattaus houkuttelisi ihmisiä tutustumaan taiteeseen ja sen moniin mahdollisuuksiin.

Luonto ja viihtyvyys oli yksi lähtökohta projektin suunnittelulle ja tavoitteena oli saada myös lähialueen peltotilkkuja ja joutomaita käyttöön ja muuttaa ne vehreiksi alueiksi, joissa viihtyvät kukat ja pölyttäjät. Ihmisille suunniteltiin visuaalisia elämyksiä ja pysähtymispaikkoja, joissa voi levähtää ja katsella ympäristöä rauhassa.

Kaikki hyötyvät

Huittisten kaupunkiasunnot halusi projektin kautta luoda viihtyvyyttä, nostaa asuntojen ja talojen profiilia, positiivista näkyvyyttä. Projektilla oli mahdollisuus näyttää, että vanhatkin talot saadaan elämään uudella tavalla.  

Elinvoiman kannalta valtatieltä alkava Risto Rytin katu on portti kaupungin keskustaan ja sisääntuloväylälle oli hienoa saada uusia ja houkuttelevia elementtejä. Päätien risteys on kaupungin vilkkain sisääntuloväylä.

Taideakselin tulevaisuus

Osa Taideakseli-katutaideprojektin teoksista tulee jäämään ja osa katoamaan. Lippukankaalle painetut viirit ovat ilahduttaneet katukuvaa useamman vuoden ajan, mutta yksi kerrallaan hapertuvat tuulessa ja auringonpaisteessa. Projektin perintörahoituksella vuokratun kukkaniityn vuokrasopimus päättyy ja vuosi 2025 on viimeinen niittykesä. Puuveiston kunto tarkistetaan vuosittain, mutta ajan mittaan ne tulevat palaamaan luonnon kiertokulkuun, kuten niitä veistettäessä olikin tiedossa. muraalit tulevat ilahduttamaan meitä vielä pitkää, kuten keraamiset linnutkin.

Kiintopisteeksi voi valita kesällä kukkaniityn, jonka osoite on Risto Rytin katu 14(siirryt toiseen palveluun).