Siirry sisältöön

Elinvoimahankkeet

Huittisten kaupungilla on omia kehittämishankkeita, mutta paljon teemme hankeyhteistyötä oppilaitosten ja muiden maakunnallisten toimijoiden kanssa. Tällä sivuilla esittelemme kehittämishankkeita, joiden toimintaan huittislaiset ja huittislaiset yritykset voivat osallistua.

Mikäli sinulla on idea kehittämishankkeesta tai kehittämistarve, johon et ole vielä löytänyt palvelua, niin olethan yhteydessä elinvoimajohtajaan Riikka Peippoon. Etsitään yhdessä idealle toteuttaja tai tehdään hankeyhteistyötä.

Teknologisesti vihreämpi ja vireämpi Satakunta –hanke

Hankeaika 1.1.2024 – 30.6.2026.

Hankkeen päätavoitteena on Etelä-Satakunnan oikeudenmukaisen vähähiiliseen talouteen siirtymän tukeminen aluetaloutta uudistamalla ja monipuolistamalla sekä yritysten TKI-toimintaa vahvistamalla.

Kaksi pitkän tähtäimen seutukunnallista tavoitettamme on:

1. Vahvistetaan Etelä-Satakunnan yritysten, työntekijöiden ja nuorten tulevaisuususkoa
2. Turvataan Etelä-Satakunnassa toimivien yritysten tulevaisuuden työvoiman saanti

Hanke sisältää kolme toimintakokonaisuutta:

  1. Kaakkois-Satakunnassa toimivien oppilaitosten yhteiset oppimis- ja koulutuspolut sekä ruokaketjun yritysten ja nuorten törmäyttäminen.
  2. Satakunnan Biolaaksosta toimiva ekosysteemi.
  3. Uusien teknologiaratkaisujen ja vihreää siirtymää edistävien ratkaisujen kokeileminen investointien validointiin
RoboFleet – Mobiilirobottien ja eksoskeletonien muodostamien parvien tehokas hyödyntäminen

Hankkeen kesto – 1.5.2024–30.6.2026

Teollisuudessa ja terveyspalveluissa esiintyy päivittäin toistuvien liikesarjojen sekä raskaiden taakkojen tuottamaa kuormitusta. Nämä kuormitustekijät heikentävät työhyvinvointia vaikuttamalla sekä jaksamiseen että altistamalla
erilaisille vammoille. Kuormitusta syntyy myös päivittäisestä logistiikasta, kun tuotteita, näytteitä ja materiaaleja siirretään eri työpisteiden välillä, usein omien työtehtävien lomassa.

Satakunnan ammattikorkeakoulun (SAMK) projektissa kerätään ajantasaista tietoa markkinoilla olevista mobiiliroboteista ja eksoskeletoneista. Näiden teknologioiden avulla voidaan keventää työntekijöiden fyysistä
kuormitusta,sekä tehostaa sisäistä logistiikkaa.

Tavoitteet:
Mobiilirobotit: Logistiikan automatisointi ja parviälyn kehittäminen.
Eksoskeletonit: Uusien kehon ulkoisten tukirankojen soveltuvuus eri työtehtäviin.
Parviäly: Eri valmistajien laitteiden yhteinen ohjausjärjestelmä, alustariippumaton ja vapaasti käytettävissä.


Yrityksille tarjotaan:
Teknologiademonstraatioita.
Konkreettisia ratkaisuja tuotannon tehostamiseen ja tulevaisuuden tarpeisiin.

VETO – Keskustojen Vetovoimaa Tiedolla Johtamalla

Hankeaika on 1.1.2025 – 31.12.2026

Päätavoitteena on kaupallisen keskustan vetovoiman vahvistaminen paikallisten asukkaiden ja matkailijoiden keskuudessa tiedolla johtamisen keinoin.

Työpaketti 1) Parannetaan kilpailukykyä lisäämällä asiakasymmärrystä ja hyödyntämällä tiedolla johtamista
1.1. Toteutetaan nykytila-analyysi olemassa olevan datan perusteella.
1.2. Lisätään asiakasymmärrystä testaamalla asiakaskäyttäytymisen mittaamista sekä määrittelemällä datan perusteella asiakasprofiilit kokemuspolkuineen.
1.3. Laaditaan tiedolla johtamisen malli liiketoiminnan kehittämisen tueksi.

Työpaketti 2) Lisätään keskusta alueiden houkuttelevuutta aktiivisen ja ympärivuotisen toiminnan myötä
2.1. Rakennetaan toimijaverkoston kanssa toimintasuunnitelma dataan ja asiakasymmärrykseen pohjautuen kaupallisen vetovoiman kasvattamiseen.
2.2. Yhteiskehitetään tempauksia yritysten, tapahtumajärjestäjien (esim. yhdistykset, asukkaat) ja kaupungin välille toteuttamalla yhteisiä ideointi työpajoja (3 kpl/kaupunki).
2.3. Osallistetaan asukkaat keskustan kehittämisen ideointiin tapahtumien ja palveluiden vetovoimaisuuden kasvattamisen näkökulmasta kyselyillä (1 kpl/kaupunki).
2.4. Välitetään tietoa toimijaverkon tapahtumista ja tempauksista tiedotusvälineissä, sosiaalisen median kanavissa, sähköpostitse ja muissa mahdollisissa viestintäkanavissa ja tapahtumissa.

Työpaketti 3) Lisätään toimijoiden verkostoitumista
3.1. Aktivoidaan toimijaverkoston yhteistyötä ja kohtautetaan toimijoita yli toimialojen.
3.2. Tuetaan vertaistuen syntymistä sekä parhaiden käytänteiden jakamista.
3.4. Viestitään aktiivisesti hankkeessa mukanaoleville toimijoille.
3.5. Toteutetaan tutustumismatka kotimaassa alueelle, jossa on onnistuttu keskustan elävöittämisestä kaupallisesta näkökulmasta ja paikallisten asukkaiden sitouttamisessa.
3.6. Luodaan malli kauppiasverkoston toiminnalle Naantalissa.

Taikayöntien pyörämatkailun kehittämishanke

Hankeaika: vuosi 2025

Tavoitteet:

Tehdä reittikuvaus pyörämatkailijoille, pyörämatkailuesite, viitoitus- ja opastussuunnitelma sekä reittitunnus ja turvallisuusasiakirja, jotka vaaditaan mm. valtakunnallisen pyörämatkailukeskuksen Bikelandin sivuille. Taikayöntiellä on potentiaalia kehittyä pyörämatkailukohteena ja kohde kiinnostaa paljon pyöräilijöitä. Taikayöntie on myös mahdollista saada osaksi alueellista kehittyvää pyöräreittiverkostoa, sillä kesällä 2024 lanseerattu Jokireitti yhdistäisi sen suosittuun Järvien reitit -kokonaisuuteen Pirkanmaalla ja toisaalta euroopanlaajuiseen EuroVelo-verkostoon rannikolla.

Digitaitoja yrityksille

Hankeaika: 1.1.2025-28.2.2026

Tavoitteet:
Kehittää alueen yrittäjien( yksin- ja kevytyrittäjät, freelancerit, yli 55-vuotiaat) digiperustaitoja. Yrittäjät oppivat käyttämään uusia teknologioita ja digipalveluja sekä saavat rohkeutta hyödyntää taitoja työssään.

Opetellaan mm. seuraavia taitoja: toimistosovellukset, videoneuvottelut, julkaisut, tietoturva, tietosuoja, pilvipalvelut, digitaaliset kanavat markkinoinnissa, verkkokaupan suunnittelu, analytiikka, hakukonemarkkinointi, tekoäly.

Onnistunut omistajanvaihdos

Hankeaika: 1.9.2024- 31.12.2026

Tavoitteet:
kannustaa kannattaviin omistajanvaihdoksiin jakaa tietoa erilaisista maa- ja metsätilojen sekä maaseutuyritysten omistajanvaihdosprosesseista omistajanvaihdosten henkisen prosessin merkityksen ymmärtäminen ja sisäistäminen uusien ja tulevien yrittäjien osaamisen sekä ammatillisten ja sosiaalisten verkostojen kehittäminen
maa- ja metsätilojen sidosryhmien tiedon ja yhteistyön lisääminen omistajanvaihdoksissa.

2-tien liigalentopallokoulu

Tavoitteet:
2-tien liigalentopallokoulu on suunnattu 1.-3.-luokkalaisille lapsille (6-9 vuotiaat). Toimintapaikkakuntina ovat 2-tien varrella olevat kaupungit Huittinen, Kokemäki, Harjavalta ja Porin seutukunta.

Hankkeen tavoitteena on tukea lasten hyvinvointia luomalla seudulle uusi ilmainen / edullinen harrastusmahdollisuus ja edistää näin osaltaan alueen vapaa-ajan toimintaa sekä tukea lasten liikkumista, hyvinvointia ja motivoida harrastamaan. Joukkueurheilun kautta vahvistetaan lasten kaveri- ja tunnetaitoja sekä mielen hyvinvointia. Lentopallokoulun myötä on mahdollista lisätä myös juniorilentopalloilijoita alueella sekä vahvistaa joukkueurheilussa vapaaehtoisina toimivien aikuisten taitoja tukea lasten mielen hyvinvointia.

Yhdessä monikulttuurisessa Etelä-Satakunnassa

Hankeaika: 1.3.2024- 31.8.2026

Tavoitteet:

  • Etelä-Satakunnan alueella toimivien kotouttamista edistävien tahojen yhteistyön vahvistaminen ja selkeyttäminen.
  • Omakielisten alkuvaiheen tukipalveluiden tavoitettavuuden kehittäminen ja selkeyttäminen. Mm. yhteiskuntaorjentaation pilotointi
  • Kolmansien maiden kansalaisten kotoutumista edistävien taitojen ja tietojen vahvistaminen. Mm. monikulttuurillinen olohuone.
Polkuni Satakunnassa – maahanmuuttajanaisten toimintakyvyn ja työllisyyden edistäminen

Hankeaika: 1.4.2024 – 31.12.2026

Tavoitteet:

  • Vahvistaa Satakunnassa asuvien kolmansista maista muuttaneiden naisten toimintakykyä ja työllisyyttä järjestämällä ryhmämuotoista toimintaa ja koulutusta.
  • Vahvistaa Satakunnassa toimivien järjestöjen mahdollisuuksia tarjota työllistymistä ja toimintakykyä vahvistavaa toimintaa kolmansista maista tuleville naisille ja edistetään näin heidän kotoutumistaan. Tarkoituksena on myös parantaa järjestöissä toimivien vapaaehtoisten ja kohderyhmiin kuuluvien naisten kielellistä kohtaamista.
  • Vahvistaa kolmansista maista muuttaneiden naisten työelämävalmiuksia (työelämää koskevia tietoja, taitoja ja osaamista).

Ensimmäisen tavoitteensa hanke saavuttaa järjestämällä työpajoja ja koulutuksia Satakunnassa toimiville järjestöille ja niissä toimiville vapaaehtoisille. Toisen tavoitteensa saavuttamiseksi hanke järjestää infoja koulutuksista, työnteosta ja työnhausta Suomessa, vierailuja eri ammatteihin ja koulutusmahdollisuuksiin tutustumiseksi sekä henkilökohtaista ohjausta oman koulutuspolun/ työpaikan löytämiseksi.


Hankkeen tuloksena Satakunnassa asuvien kolmansista maista muuttaneiden naisten toimintakyky ja mahdollisuudet työllistyä ovat parantuneet. Lisäksi Satakunnassa toimivien järjestöjen mahdollisuudet tarjota työllistymistä ja toimintakykyä vahvistavaa toimintaa kolmansista maista tuleville naisille ovat entistä monipuolisemmat ja koulutettujen vapaaehtoistyöntekijöiden kielelliset valmiudet kohdata kohderyhmiin kuuluvia naisia ovat parantuneet.

SataHighTalent – Satakunnan ammattikorkeakoulujen neuvonta- ja valmennuspalvelut maahanmuuttajille

Hankeaika: 1.8.2025- 30.6.2028

Tavoitteet:

Hankkeessa mallinnetaan ja pilotoidaan korkeakoulukelpoisille maahanmuuttajille toteutettavaa neuvontapalvelua sekä korkeakoulutukseen valmentavaa koulutusta (sisältää jo tutkinto-opintoihin kuuluvia opintojaksoja ja paljon kielen preppausta). Hankkeen ideana on, että yhä useampi korkeakouluopinnoista kiinnostunut maahanmuuttajataustainen, tai jo ulkomailla korkeakoulututkinnon suorittanut, jäisi Satakuntaan.

Minä voimaannun ja juurrun – tukea osallisuuteen yhdessä

Hankkeessa juurrutetaan Minä olen -hankkeessa kehitettyjä toimintamalleja hyvinvointialueen ja kuntien rakenteisiin osaksi vakiintunutta ryhmätoimintaa esimerkiksi toiminnallisen kuntoutuksen, sosiaalisen kuntoutuksen, kuntouttavan työtoiminnan ja kuntien työpajatoiminnan ryhmissä. Tavoitteena on lisätä ammattilaisten osaamista taide- ja kulttuurilähtöisten keinojen hyödyntämiseen asiakasohjauksessa ja sitä myötä vahvistaa heikossa työmarkkina-asemassa olevien henkilöiden osallisuutta ja hyvinvointia kulttuurin keinoin. Satakunnan Sydänpiiri ry:n hanke.

Digitaito maahanmuuttajille

Hankeaika: Vuosi 2025

Tavoite:

Opiskelijat suorittavat yhteisistä tutkinnon osista Työelämän digiosaaja ja Toimiminen digitaalisessa ympäristössä pienempiä osia. Opintoihin kuuluu runsaasti suomen kielen opetusta erityisesti digitalisaatioon ja digitaaliseen osaamiseen liittyen, joten opiskelijoiden kielitaito karttuu. He oppivat soveltamaan näitä taitojaan ja varmuutta käyttää niitä työelämässä.