Siirry sisältöön

Hukkakaura

Tällä sivulla kerrotaan hukkakaurasta, joka on haitallinen ja vaikeasti torjuttava vieraslaji.

Hukkakaura on heinämäinen rikkakasvi, jonka torjunta perustuu lakiin ja asetukseen hukkakauran torjunnasta (Laki 185/2002 ja MMMa 368/2021). Sen leviäminen on haitallisen tehokasta varsinkin viljakasvien viljelyssä. Kasvustojen tarkkailu kasvukaudella ja tarvittaessa oikea-aikainen kitkentä tai ruiskutus hukkakaurantorjunta-aineella ovat tehokkaita keinoja torjua hukkakauraa. Tavoitteena on estää hukkakauran itäminen ja leviämisen hallinta ennen ja jälkeen sadonkorjuun.

Tuntomerkit

Hukkakauran havaitseminen kasvustosta on tärkeää torjunnan onnistumisessa oikeaan aikaan.

Torjunta

Hukkakauran torjunnassa tärkeintä on koko kasvin oikea hävittäminen. Kitkentä sopii torjunnaksi silloin, kun saastunta on vielä vähäinen, mutta kemiallista torjuntaa on käytettävä pahoin saastuneilla lohkoilla jopa useita vuosia. Kunnan maaseutuelinkeinoviranomainen voi määrätä katselmuksen perusteella lohkolle hukkakauran torjuntaohjeen tai voimakkaasti saastuneille lohkoille torjuntasuunnitelman.

Hukkakaura siementuotannossa

Siementuotannossa hukkakauraa ei voi esiintyä. Hukkakaurarekisterissä olevat lohkot tulee saada puhtaaksi ennen siementuotannon aloittamista. Kuntien maaseutuelinkeinoviranomaisten hukkakauran puhtaaksi tarkastukset tehdään kahtena peräkkäisenä vuonna erillisen pyynnön perusteella ja lohkolla on oltava tarkastukseen soveltuva viljelykasvi koko peruslohkolla molempina vuosina.

Valvonta

Kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiset ja ELY-keskusten tarkastajat toteuttavat hukkakauralain mukaista valvontaa.