koulukuraattori
Toni Orpana
Pellonpuiston koulu, Sallilan koulu, Sammun koulu
Koulun oppilashuolto muodostuu koulun yhteisöllisestä ja yksilöllisestä oppilashuollosta. Koulun yhteisöllisen oppilashuollon tavoitteena on koulumme oppilaiden hyvinvoinnin turvaaminen ja lisääminen sekä viihtyvyyden lisääminen. Koulun yhteisöllisen sisäisen oppilashuoltoryhmän jäseniä ovat erityisopettaja/koulunjohtaja, ohjaaja, kouluterveydenhoitaja, luokanopettaja, koulukuraattori, koulupsykologi, keittäjä, siistijä, oppilaskunnan ja vanhempaintoimikunnan edustajat sekä perheneuvolan edustaja. Myös vanhemmat voivat esittää ehdotuksia käsiteltävistä asioista. Sammun koulun yhteisöllinen oppilashuolto pidetään syyslukukauden aikana.
Yksilöllisessä oppilashuollossa käsitellään yksittäisen oppilaan tilannetta. Tällöin paikalla ovat huoltajan suostumuksella tarvittavat asiantuntijat. Yksilöllisen oppilashuollon käsiteltäväksi voi esittää asioita luottamuksellisesti oppilas, huoltajat, opettaja ja muu oppilashuoltohenkilöstö. Asian voi tuoda oppilashuoltotyöryhmän käsiteltäväksi esim. kun oppilaalla on vaikeuksia koulussa tai kun oppilas on paljon poissa koulusta, käyttäytyy häiritsevästi kouluyhteisössä, on masentunut ja syrjäänvetäytyvä, saa lähipiirin (kaverit, vanhemmat) pohtimaan hänen tilaansa, on kiusaamisen kohteena tai kiusaaja, on kokenut traumaattisia asioita tai menestyy kykyjään heikommin koulussa eli alisuoriutuu.
Koulukuraattori tuo koulun oppilashuoltoon sosiaalista asiantuntijuutta. Koulukuraattorin työ on oppilashuoltolain mukaista työtä, jonka keskiössä on oppilaiden hyvinvointi ja tukeminen koulussa sekä myös heidän huoltajiensa tukeminen kasvatustyössä. Koulukuraattorin tehtävänä on omalta osaltaan tukea lapsen kehitystä ja etenemistä opetuksessa lapsen edellytysten ja asetettujen tavoitteiden mukaan. Koulukuraattori on läsnä koululla torstaisin. Lisäksi muina arkipäivinä koulukuraattoriin saa yhteyden Wilman kautta tai puhelimitse (yhteystiedot alla).
Koulupsykologin puoleen voi kääntyä, jos herää huoli oppilaan koulunkäynnistä tai hyvinvoinnista. Jos esimerkiksi oppimisessa on vaikeuksia tai lapsen mieliala on jatkuvasti alhainen, on aiheellista hakeutua koulupsykologille. Aloitteen voi tehdä oppilas itse, huoltaja tai esimerkiksi opettaja. Koulupsykologin tutkimuksiin voi hakeutua esimerkiksi koulun oppilashuoltoryhmän tai koulukuraattorin kautta. Satakunnan hyvinvointialueen kasvatus- ja perheneuvola huolehtii pienempien alakoululaisten psykologipalveluista ja 5. luokasta alkaen oppilaat ohjataan koulupsykologille.
Satakunnan hyvinvointialueen kasvatus- ja perheneuvonta palvelee kaikkia perheitä, joissa on alle 18-vuotiaita lapsia. Neuvonnasta saa tukea esimerkiksi vanhemmuuteen, lapsen psyykkiseen kehitykseen ja perheen vuorovaikutuksen haasteisiin.
koulukuraattori
Pellonpuiston koulu, Sallilan koulu, Sammun koulu
koulupsykologi
Lauttakylän koulu, Lauttakylän lukio, Pellonpuiston koulu, Sallilan koulu, Sammun koulu, Satakunnan hyvinvointialue, Suttilan koulu
Kouluterveydenhuollon tehtäviä ovat määräaikaiset, vuosittaiset terveystarkastukset sekä terveysneuvonta, rokottaminen, koulun terveydellisten olojen seuranta ja kouluyhteisön hyvinvoinnin tukeminen.
Kouluterveydenhoitaja on tavoitettavissa Sammun koululla kaksi kertaa viikossa. Akuuteissa sairastapauksissa, vapaa-ajan tapaturmissa ja kouluajan ulkopuolella ensisijainen hoitopaikka on oma terveysasema.
Terveydenhoitaja tekee koululaisille vuosittain määräaikaisen tarkastuksen koululla ja koululääkäri tapaa koululaisen alakoulussa 1. ja 5. luokilla. Koululääkärin tarkastukset ovat laajoja ja näihin kutsutaan huoltajat mukaan. Laajoihin (1. ja 5. luokilla) tarkastuksiin huoltajien toivotaan täyttävän kyselylomakkeet, jotka he saavat yleensä postitse, sähköisesti tai oppilaan mukana. Kyselylomake toimii tarkastuksessa keskustelun pohjana ja on tarkoitettu vain kouluterveydenhuollon käyttöön.
Terveydenhoitaja on koululla oppilasta varten, tavoitteena turvata ja luoda perusta mahdollisimman terveelliseen ja turvalliseen kasvuun ja kehitykseen. Mieltä painavissa asioissa voi aina olla yhteydessä (puhelimitse/Wilma) tai oppilas voi itse tulla käymään vastaanotolla.
terveydenhoitaja
Sallilan koulu, Sammun koulu, Suttilan koulu
Kaupunki on vakuuttanut oppilaat henkilövahinkojen osalta kouluajalla, koulumatkalla sekä työsuunnitelman mukaisten retkien aikana. Koulumatkat tulee kulkea suorinta tietä. Oppilaan henkilökohtaiset tavarat, kuten silmälasit eivät kuulu vakuutuksen piiriin (muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta).
Koulussa tai koulumatkalla sattuneesta tapaturmasta on ilmoitettava välittömästi opettajalle. Vanhemmat täyttävät paperisen vahinkoilmoituksen, jonka tietojen pohjalta koulussa täytetään sähköinen tapaturmailmoitus vakuutusyhtiölle. Lomakkeen saa koululta.
Vapaa-ajan tapaturman johdosta kaupungin vakuutus ei korvaa mitään. Koulukuljetusten osalta vapaa-ajan tapaturman johdosta käytetään erillistä harkintaa, päävastuu kuljetuksista on huoltajalla.