Siirry sisältöön
Puisia figuureja ja puhekuplia kuvaamassa keskustelua.

Osallistu ja vaikuta

Tervetuloa tutustumaan eri tapoihin osallistua ja vaikuttaa Huittisten asioihin!

Osallistu päätöksentekoon, äänestä kuntavaaleissa, tee kuntalaisaloite tai tutustu muihin suoran vaikuttamisen kanaviin tällä sivustolla.

Kuntalaiset vaikuttavat omiin asioihinsa ensisijaisesti valitsemalla edustajat valtuustoon. Ylintä päätösvaltaa kunnassa käyttää valtuusto. Ei siis ole yhdentekevää, kuka valtuustossa istuu ja päättää kunnan asioista. Äänestämällä kuntavaaleissa vaikutetaan siihen, kuka asioista päättää kunnassa.


Vaikuttamistoimielimet

Vaikuttamistoimielimet ovat edustamansa väestöryhmän vaikuttamis- ja kuulemiskanavia. Sen sijaan ne eivät ole varsinaisia toimielimiä, eivätkä niiden jäsenet ole kunnan luottamushenkilöitä. Tyypillisimmin vaikuttamistoimielimet osallistuvat päätöksentekoon aloitteillaan ja lausunnoillaan. Vaikuttamistoimielinten yhteinen tavoite on hyvinvoinnin ja terveyden, osallisuuden, tasa-​arvon ja yhdenvertaisuuden sekä esteettömyyden edistäminen.

Huittisten vaikuttamistoimielinten, vammaisneuvoston ja vanhusneuvoston, kokoonpanosta, asettamisesta ja toimintaedellytyksistä päättää kaupunginhallitus. Lisäksi kaupungissa toimii vaaleilla valittu nuorisovaltuusto, jonka toimintaedellytyksistä päättää kaupunginhallitus.

Vammaisneuvoston ja vanhusneuvoston toimintaan pääset tutustumaan alla olevista sivustolinkeistä. Neuvostojen omilta sivuilta löydät myös muistiot ja pöytäkirjat.

Nuorisovaltuuston toimintaan pääset tutustumaan seuraavasta linkistä:


Vaikuttamistoimielinten toimintaohje aukeaa seuraavasta linkistä:

Huittisten kaupungin vaikuttamistoimielinten toimintaohje 23.9.2024 (pdf, 56 kt)


Osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet

Kunnan asukkaalle on kuntalaissa(siirryt toiseen palveluun) säädetty tiettyjä osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia. Kunnan asukkailla tulee olla suora mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa kunnan asioihin. Valtuuston on pidettävä huolta siitä, että kunnan asukkailla ja palvelujen käyttäjillä on edellytykset osallistua ja vaikuttaa kunnan toimintaan. Osallistumista ja vaikuttamista voidaan edistää erityisesti valitsemalla palvelujen käyttäjien edustajia kunnan toimielimiin, järjestämällä kunnan osa-aluetta koskevaa hallintoa sekä tiedottamalla kunnan asioista ja järjestämällä kuulemistilaisuuksia. Samoin osallistumista ja vaikuttamista edistetään selvittämällä asukkaiden mielipiteitä ennen päätöksentekoa, järjestämällä yhteistyötä kunnan tehtävien hoitamisessa, avustamalla asukkaiden oma-aloitteista asioiden hoitoa, valmistelua ja suunnittelua sekä järjestämällä kunnallisia kansanäänestyksiä.