2024 Laulaja, lauluntekijä Pekka Nisu (s. 1985) Kahdeksanneksi vuoden LaLu:ksi valittiin laulaja ja lauluntekijä Pekka Nisu (s.1985). Hän on valmistunut diplomi-insinööriksi Otaniemen teknillisestä korkeakoulusta ja Sibelius-Akatemiasta musiikin maisteriksi, jossa hän opiskeli musiikkiteknologiaa. Hän on esiintynyt niin yhtyeissä kuin sooloartistinakin. Tänä vuonna hän julkaisi kolmannen soololevynsä nimeltään Lauhanmaa. Levy kertoo tarinaa maaseudusta, Huittisistakin. Hänellä on myös oma studio, jossa hän tekee äänityksiä ja tuotantoja. Pekka on meille esimerkkinä taiteen tärkeydestä osana sivistystä.
2023 Filosofian tohtori Liisa Näpärä (s. 1993) Seitsemänneksi vuoden LaLu:ksi valittiin filosofian tohtori Liisa Näpärä. Hän työskentelee Kansallis-kirjastossa Mikkelin toimipisteessä tietoasiantuntijana. Hän on opiskellut kulttuurin-tutkimusta niin Joensuun kuin Oulun yliopistoissa. Tämän ohella hän on opiskellut historiaa, informaatiotutkimusta, kulttuuri-antropologiaa, mediakulttuuria, viestintää ja sukupuolen-tutkimusta. Hänen väitöskirjansa Mikä ihmeen digiloikka? Opettajuuden rakentuminen digiloikka-diskurssissa käsittelee hyvin ajankohtaista keskustelua teknologian ja median hyödyistä oppimisen tuloksiin. Liisa on meille esimerkki laaja-alaisen humanismin ja kulttuurien tuntemuksen ja sen vaalimisen tärkeydestä.
2022 Filosofian tohtori Martti Kaasalainen (s. 1982)Kuudenneksi vuoden LaLu:ksi valittiin filosofian tohtori Martti Kaasalainen. Hän opiskeli Turun yliopistossa fysiikkaa suunnitelmissaan valmistua opettajaksi. Tutkimus vei hänet kuitenkin hyvin nopeasti mukanaan. Hänen erikoisalansa on nanomateriaalit ja hän on tutkinut erityisesti huokoista piitä. Hän väitteli tohtoriksi vuonna 2017. Työuransa hän aloitti start up –yrityksessä koordinoiden joukkorahoituksia. Tutkijan intohimo ajoi hänet kuitenkin nopeasti hakemaan tutkimusrahoitusta. Tämä toteutui ja hän siirtyi Englantiin King’s Collageen Lontooseen. Täällä hän jatkoi huokoisen piin tutkimusta. Koronapandemian aikana hän siirtyi takaisin Suomeen ja Nanoformille. Täällä hän pääsee jatkamaan nanopartikkelien tutkimusta ja niiden hyödyntämistä lääkekehityksessä. Martti on loistava esimerkki tieteen tekemisestä ja näkökulmien laajentamisesta maailmalle.
2021 Diplomi-insinööri, maanviljelijä Juhani Keskitalo (s. 1993)Pandemiasta johtuneen vuoden tauon jälkeen viidenneksi Vuoden LaLu:ksi valittiin Juhani Keskitalo. Hän on valmistunut diplomi-insinööriksi Aalto yliopistosta pääaineenaan geoinformatiikka. Hän ehti työskennellä muutaman vuoden näissä tehtävissä, ennen kuin aloitti kotitilansa hoitamisen yhdessä vaimonsa kanssa. Juhanissa yhdistyy akateeminen osaaminen ja paikallisuus. Hän on esimerkki siitä, että on hyvä vaihtoehto myös palata kotiseudulle opiskelujen jälkeen. Valinnassa korostui myös Huittisten alueen tärkeys ruuantuotannossa sekä luomutuotanto heidän tilallaan.
2019 Asianajaja Antti Rintakoski (s.1981)Neljänneksi Vuoden LaLu:ksi valittiin asianajaja Antti Rintakoski. Hän on opiskellut kauppatieteitä Tampereen yliopistossa ja valmistunut oikeustieteen maisteriksi Helsingin yliopistosta. Hän työskentelee osakkaana HPP asianajotoimistossa yritysten rahoitusjärjestelyihin erikoistuneena asianajajana. Hän on myös kansallisella tasolla kolmiloikassa ja pituushypyssä menestynyt yleisurheilija. Hän on edustanut Suomea sekä sisä-ratojen että ulkoratojen maaotteluissa. Kolmiloikassa hänen ennätyksensä on 15,98 ja pituudessa 744. Antti on erinomainen esimerkki ahkeran opiskelun sekä liikunnan ja terveiden elämäntapojen yhdistämisestä.
2018 Lääketieteen tohtori ja syöpätautien erikoislääkäri Venla Viitanen (s. 1986)Kolmanneksi Vuoden LaLu:ksi valittiin lääketieteen tohtori Venla Viitanen. Hän on erikoistunut aina hyvin ajankohtaiseen syöpätutkimukseen. Lukio-opinnot luovat pohjan monelle hyvinkin vaativalle alalle. Tieteen ja tutkimuksen korostaminen on lukion yksi tärkeimpiä tehtäviä. Venla ja hänen uransa ovat jo nyt esimerkki hyvinkin perinteisen ammatin menestyksellisestä harjoittamisesta. Venla on erinomainen esikuva lukion opiskelijoille uteliaisuudesta ja kiinnostuksesta tieteeseen.
2017 Taiteilija Jani-Matti Salo (s. 1984)Toiseksi Vuoden LaLu:ksi valittiin Jani-Matti Salo. Hän työskentelee mediataiteen ja esitysten parissa. Jani-Matti on opiskellut Taideyliopistossa ja Tampereen ammattikorkeakoulun taiteen ja viestinnän oppilaitoksessa. Hänen tuotantoonsa kannattaa perehtyä täällä, koska edes suomen kielen sanavarasto ei tee oikeutta tuotannon visuaalisuudelle. Salon elämänpolku ei ollut ehkä aivan tyypillinen lukiolaiselle mutta hyvä osoitus siitä, mihin kaikkeen lukiokoulutus luo pohjan. Salo muistuttikin siitä, miten elämä voi yllättää, joten kannattaa ottaa oppia kaikista kouluaineista.
2016 Kansanedustaja, keskustan varapuheenjohtaja Annika Saarikko (s. 1983)Lauttakylän lukion historian ensimmäiseksi Vuoden LaLu:ksi valittiin kansanedustaja Annika Saarikko. Politiikan saralla ansioitunut Annika on mainio esimerkki, miten omalla määrätietoisella työllä pääsee pitkälle jo hyvin nuorella iällä. Annika on myös esikuvana nuorille yhteiskunnallisen vaikuttamisen tärkeydestä. Kun valinta Vuoden LaLu:ksi tehtiin, oli hänelle jo sovittu alkavaksi peruspalveluministerin tehtävä.
Opinto-ohjaus
Lukion opinto-ohjaus tukee opiskelijoita yksilöllisesti heidän opintopolkunsa suunnittelussa ja tulevaisuuden valinnoissa. Tavoitteenamme on auttaa jokaista opiskelijaa löytämään omat vahvuutensa ja kehittämään taitoja, joita tarvitaan sekä opinnoissa että elämässä.
Opinto-ohjauksen aikana perehdytään muun muassa:
lukio-opintojen suunnitteluun ja ajanhallintaan
urasuunnitteluun ja jatko-opintomahdollisuuksiin
opiskelutaitoihin ja itsensä kehittämiseen
työelämätaitoihin ja tulevaisuuden työelämän vaatimuksiin
Opinto-ohjausta tarjotaan niin henkilökohtaisissa keskusteluissa kuin ryhmänohjauksissa, ja jokaiselle opiskelijalle taataan mahdollisuus saada tukea ja ohjausta. Lisäksi opinto-ohjaaja järjestää erilaisia infotilaisuuksia ja vierailuja, jotka tukevat opiskelijoiden urasuunnittelua ja jatko-opintoihin valmistautumista.
Lukion opinto-ohjaus auttaa rakentamaan luottamusta omiin kykyihin, asettamaan tavoitteita ja löytämään keinoja niiden saavuttamiseksi.
Opiskelijoilla on oikeus oppimisen tukeen. Lauttakylän lukiossa oppimisen tukeen liittyvistä asioista vastaa erityisopettaja. Erityisopetus toteutetaan yhteistyönä erityisopettajan, aineenopettajien ja opiskelijan kanssa. Tavoitteena on toteuttaa tukitoimet matalan kynnyksen periaatteella ja mahdollistaa tarvittava tuki aina yksilöllisesti opiskelijan tarpeen mukaan.
Ryhmänohjaus on osa opiskelijan ohjausjärjestelmää. Kullakin perusryhmällä on oma ryhmänohjaaja, jonka tehtävänä on pitää ryhmänohjaustuokiot, tiedottaa ajankohtaisista asioista ja seurata oman ryhmänsä opiskelijoiden opintojen etenemistä. Ryhmänohjaaja on opiskelijoidensa lähin tukija ja hyvän opiskeluilmapiirin edistäjä. Hän tekee läheistä yhteistyötä muiden ohjauksen ja opiskeluhuollon toimijoiden kanssa ja pitää tarvittaessa yhteyttä opiskelijan huoltajiin.
OR 2024A Sami Kaisko OR 2024B Emma Mäkelä OR 2024C Nina Naatula OR 2023A Jari Ekberg OR 2023B Jussi Marttila OR 2023C Laura Karlsson OR 2022A Lasse Pohjolainen OR 2022B Birgitta Simola OR 2022C Salla Koskinen OR 2021 Anu Heinonen-Seppälä
Opettajat
Bondfolk Petri: musiikki Ekberg Jari: äidinkieli, teemaopinnot Harakka Eve: teemaopinnot Heinonen-Seppälä Anu: kuvataide, opinto-ohjaus Höylänen Sanna: liikunta Kaisko Sami: vararehtori, historia, yhteiskuntaoppi, filosofia, teemaopinnot Karlsson Laura: psykologia, ruotsi, englanti Koskinen Salla: biologia, maantiede, terveystieto Marttila Jussi: matematiikka Minkkinen Sami: liikunta Mäkelä Emma: fysiikka, matematiikka Mäkinen Timo: rehtori, historia, yhteiskuntaoppi, opinto-ohjaus Naatula Nina: äidinkieli, suomi toisena kielenä, elämänkatsomustieto, uskonto, filosofia, mediakulttuuri Nyholm Jonna: englanti, latina Pohjolainen Lasse: kemia, matematiikka, tietotekniikka Salminen Leena: espanja, italia Simola Birgitta: ruotsi, saksa Temonen Anna: teemaopinnot, erityisopetus