Siirry sisältöön

Opiskeluhuolto

Lukiolaiset laavulla jaksonvaihtopäivänä 2.10.2024

Opiskeluhuolto on opiskelijoiden fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista huolehtimista. Tavoitteena on luoda turvallinen ja terve opiskelu- ja työympäristö sekä ehkäistä syrjäytymistä. Opiskeluhuolto on opiskeluympäristön hyvinvoinnin edistämistä sekä oppimisvaikeuksien ja muiden ongelmien varhaista tunnistamista ja niihin puuttumista. Opiskelijoiden osallisuutta oman työyhteisönsä hyvinvoinnin edistämisessä tulee tukea. Vastuu opiskeluhuollosta kuuluu osaltaan kaikille opiskeluyhteisössä työskenteleville.

Keskeinen rooli opiskeluhuollossa on opiskeluhuoltoryhmällä. Siihen kuuluvat koulun terveydenhoitaja ja psykologi, opinto-ohjaaja, opettajajäsen sekä rehtori. Tarpeen mukaan ryhmää voidaan täydentää ryhmänohjaajilla ja muilla opettajilla. Ryhmän tavoitteena on laajasti käsitellä opiskelijoiden ongelmia ja sopia menettelytavoista eri tilanteissa. Rehtori toimii kokouksen koollekutsujana ja sihteerinä.


Koulukuraattori

Koulukuraattoriin voi olla matalalla kynnyksellä yhteydessä, mikäli on huolta opiskelijan jaksamisesta, psyykkisestä hyvinvoinnista, sosiaalisista suhteista tai perheasioista. Koulukuraattori antaa tukea, ohjausta, konsultaatiota ja asiantuntija-​apua, jolla pyritään edistämään opiskelijan arjen sujumista, oppimista, toimintakykyä ja vuorovaikutusta.

Koulukuraattorin tapaamiset ovat luottamuksellisia.

Koulukuraattorin voi tavata lukiolla pääsääntöisesti keskiviikkoisin, sovittaessa muinakin aikoina. Koulukuraattori tapaa opiskelijoita lukion puupuolen pikkuluokassa.
Koulukuraattorin tavoittaa puhelimitse, sähköpostitse tai wilman kautta.

Koululääkäri

Koululääkärin vastaanotolle varataan aika terveydenhoitajan kautta. Pääsääntöisesti kiireellisissä sairaustapauksissa kehotetaan kuitenkin hakeutumaan omaan terveyskeskukseen lääkärin vastaanotolle.

Opiskeluterveydenhuoltoa koskevan asetuksen mukaan opiskelijalla on oikeus koululääkärin terveystarkastukseen, joten opiskelijat kutsutaan kerran lukion aikana lääkärintarkastukseen. Poikkeuksena miespuoliset lukiolaiset, joilla on lääkärintarkastus kutsuntoja varten.

Psykologi

Psykologin työn tavoitteena lukiossa on edistää ja tukea nuorten koulunkäyntiä, opiskelua ja hyvinvointia sekä koko kouluyhteisön hyvinvointia. Psykologin puoleen voi kääntyä matalalla kynnyksellä niin oppilas itse, hänen huoltajansa kuin opettajakin silloin, kun huolta nousee esimerkiksi oppimiseen, jaksamiseen tai mielialaan liittyvistä asioista.

Psykologin tapaamiset ovat luottamuksellisia ja hän voi tarjota tukea esimerkiksi yksittäisillä tukitapaamisilla, oppimisen selvittelyllä tai lyhytterapeuttisin menetelmin.

Psykologi ottaa vastaan ajanvarauksella. Ajanvaraukset ja yhteydenotot wilman kautta tai puhelimitse. Psykologin löytää lukiolta pohjakerroksesta, terveydenhoitajan työtilan vierestä.

  • koulupsykologi

    Elisa Wiik

    Lauttakylän koulu, Lauttakylän lukio, Pellonpuiston koulu, Sallilan koulu, Sammun koulu, Satakunnan hyvinvointialue, Suttilan koulu

    Puhelinnumero044 450 3001

Terveydenhoitaja

Opiskelijoille kuuluu terveyden-ja sairaanhoidon palvelut sekä seksuaaliterveyspalvelut. Maksuton raskauden ehkäisy tarjotaan alle 20-vuotiaille.

Lukion ensimmäisen vuoden opiskelijoille tehdään terveyskysely. Tiedot ovat luottamuksellisia ja tulevat opiskeluterveydenhuollon käyttöön. Opiskelijat kutsutaan terveystapaamiseen ensimmäisen lukuvuoden aikana. Opiskelijan opiskelu-ja toimintakyky kokonaisuudessaan pyritään huomioimaan.

Opiskelija voi ottaa yhteyttä terveydenhoitajaan kaikissa hyvinvointiinsa liittyvissä asioissa.
Terveydenhoitaja on tavattavissa koululla yleensä viikoittain 2-3 päivänä. Terveydenhoitajan ovessa on tarkemmat päivät ja kellonajat. Yhteydenotot puhelimitse sekä wilman kautta.

Hammashoito

Hammashoito on maksuton alle 18-vuotiaille oman asuinkunnan hammashoitolassa. 18-vuotiaille hammashoito on maksullista.
Muista kunnista olevat lukiolaiset ovat oikeutettuja, paitsi kiireelliseen hammashoitoon, myös opintojen aikana yhteen suun terveystarpeen arviointiin opiskelupaikkakunnan hammashoitolassa. Maksukäytäntö on sama kuin edellä.

Katso lisää Satakunnan hyvinvointialueen sivuilta(siirryt toiseen palveluun).

Koulutapaturmat

Opiskelijalla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön. Kaikissa Huittisten kouluissa on turvallisuussuunnitelma, joka ennaltaehkäisee opiskelijoita ja henkilökuntaa väkivallalta, kiusaamiselta, häirinnältä sekä tapaturmilta. Huittisten kaupungilla on tapaturmavakuutus, joka korvaa opiskelijalle koulussa, opetusohjelman mukaisilla matkoilla sekä koulumatkalla tapahtuneiden tapaturmien hoidon.

Tapaturman sattuessa tulee ottaa yhteyttä koulusihteeriin, joka hoitaa asiaa eteenpäin.

KOULUTAPATURMAN SATTUESSA

Mikäli tapaturma sattuu koulumatkalla, tulee kirjata tarkasti ylös tapahtumat kellonaikoineen. Tapahtuman kulku tulee kirjata tapaturmailmoitukseen, joka tehdään koulussa koulusihteerin kanssa.

Jos käytät tapaturman johdosta terveyskeskuksen, Satakunnan hyvinvointialueen tai jopa ambulanssipalveluita, lasku voidaan lähettää suoraan Huittisten kaupungille osoitettuna. Mutta lasku pitää ehdottomasti olla osoitettuna Huittisten kaupungille, eikä se saa olla kirjoitettuna opiskelijan nimellä. Muistakaa kertoa, että kyseessä on koulutapaturma.

Mikäli opiskelija tai huoltaja maksaa itse jotain koulutapaturman johdosta aiheutuvia kuluja, huoltaja toimittaa laskukopion (lääkkeistä myös lääkemääräyksen) ja omat henkilötiedot pankkitilitietoineen koululle, josta tiedot lähetetään If vakuutusyhtiölle sähköistä palvelua käyttäen. Huoltaja voi myös itse hakea kulujen korvausta sähköisesti

http://www.if.fi/internetplus(siirryt toiseen palveluun) 

Jos on tarvetta kustannukseltaan suurille toimenpiteille, niistä kannattaa aina etukäteen olla yhteydessä korvauksen saamiseksi. Tällä hetkellä kaupungin vakuutukset ovat If vakuutusyhtiössä.