In English | På svenska |

Huittisten Hullu Mies


Huittisten Hullu Mies 2018 –valinnan teki Huittisten sivistyslautakunta kesäkuun kokouksessaan. 

Valinta julkistettiin yhteislauluillassa Tuulikki-Vampula lentokentällä perjantaina 10.8.2018.

Huittisten Hullun Miehen tulee olla joko huittislainen tai muutoin tavalla tai toisella Huittisten hyväksi toiminut henkilö, joka on tehnyt Huittista ja huittislaisuutta myönteisessä mielessä tunnetuksi. 

Valittu on Heikki Ketonen.

 

Sivistyslautakunnan perusteluja:

Heikki Ketonen on syntyperäinen huittislainen ja tehnyt koko aikuisikänsä työuran paikkakunnalla. Heikki on ollut monessa huittislaisessa seura- ja yhdistysmenossa mukana, aina valmiina tarttumaan toimeen ja talkootyöhön.

 

Heikki oli mukana perustamassa ja toteuttamassa Urheilutalo Huhkolinnan Kannatus Oy:tä, oli sen ensimmäisessä hallituksessa. Hän on ollut aktiivisesti mukana myös ay-toiminnassa, paikallisen elintarviketyöläisten ammattijaoston perustajajäseniä ja ensimmäinen puheenjohtaja.  Heikki on tehnyt paljon talkootyötä myös nuorison hyväksi.

 

Ketosen on sanottu olevan mm. huittislaisen lentopallon "työmyyrä" ja Lauttakylän Pyryn lentopallon "sielu”. Jo 60-luvulla hän järjesti kylien välisiä lentopalloturnauksia vanhalla urheilukentällä.  Pyryn johtokunnassa eri tehtävissä Heikki on ollut vuodesta 1968 lähtien, parhaillaan toimii yhdistyksen taloudenhoitajana.

 

Heikki Ketonen on pitkäikäinen kaupunginvaltuuston jäsen, kaikkiaan 41 vuoden ajan, ollut ensin varavaltuutettuna kunnan-, sitten varsinaisena valtuutettuna kauppalan- ja kaupunginvaltuustossa. Hän oli myös pitkään nuoriso- ja liikuntalautakunnan jäsen ja puheenjohtaja.******************************************************************

 

HulluMies patsas


Huittisten Hullulle Miehelle luovutetaan julkistamistilaisuudessa kuvanveistäjä Raija Rantasen suunnittelema pienoisveistos "Huittisten Hullu Mies".

 

Huittisten Hullun Miehen tulee olla joko huittislainen tai muutoin tavalla tai toisella Huittisten hyväksi toiminut henkilö, joka on tehnyt Huittista ja huittislaisuutta myönteisessä mielessä tunnetuksi. 


 
Hullu mies Huittisista syö enemmän kuin tienaa! 

Menneinä aikoina monia sukupolvia taaksepäin Huittisten viljavainiot peittyivät Kokemäenjoen tulvien alle miltei vuosittain. Aloitettiin suurisuuntainen Kokemäenjoen koskien ja matalikkojen perkaus monien kuntien alueella. Nykyaikaan verrattuna työvälineet olivat alkeellisia. Matalikkoja syvennettiin äkeellä, joka oli tehty tukevaoksaisen puun latvuksesta niin, että siihen oli jätetty pitkiä oksantynkiä. Runko-osa toimi äkeen vetoaisana, josta sitä kiskoi kaksi miestä pitkin joen matalikkoa ja näin saatiin uoma syvemmäksi.

Kerran eräs itsekin jokavuotisista tulvista haittaa kärsinyt roteva huittislainen mies meni naapurikunnan puolelle joenperkaustöihin. Hän joutui toisen miehen pariksi vetämään tällaista raskasta puuäestä. Huittislainen oli pienestä pitäen kasvatettu siihen, että työtä tehdään silloin kun on aika ja niin hän teki nytkin. Raskas työ vaati kuitenkin runsaan särpimen ja huittismiehen päiväansio hupeni syömiseen. - Tämän huomasi joku työtovereista ja tokaisi: "Hullu mies Huittisista syö enemmän kuin tienaa!"

 

Tästä Huittisten mies kimpaantui niin, että seuraavana aamuna hän meni mestarin puheille ja sanoi: "Jos saan kahden miehen palkan, niin vedän sitä karahkaa yksin!" - Näin hän sai tehdä. Runsaasta ruokahalusta huolimatta hänelle jäi toinen puoli ansiosta säästöön, siis paljon enemmän kuin muille.

 

Tämän muinaisen Huittisten miehen mukaan valittava "Huittisten Hullu Mies" kuvastaa siis paremminkin työhullua ja on näin ollen kunnianosoitus ahkeruudelle ja peräänantamattomuudelle.

 

Huittisten Hullut Miehet kautta aikojen:

Simo Jaatinen 1977
John Martoma 1978
Lasse Vaano 1979
Erkki Härkälä1980
Toivo Hakanen 1981
Otto Mast 1982
Risto Ruusumaa 1983
Alli Vaahtera 1984
Eino Virtanen 1985
Matti Haavisto 1986
Pentti Brunnila 1987
Kauko Heuru 1988
Junno Välimaa 1991
Jouko Lehmus 1993
Salme Toivola 1995
Pentti Setälä 1998
Paavo Törmälä 2000
Airi Ala-Juusela 2002
Jukka Keskitalo 2004
Jukka Perko 2006
Eeva Kaplas 2008
Leevi K Laitinen 2010

Eino Leino 2012
Kaisa Heikkilä 2014

Jouko Mäkitalo 2016